Hoppa till huvudinnehåll
 

Unga som varken arbetar eller studerar

I Sverige finns cirka 130 000 unga som varken arbetar eller studerar. En stor del av dessa har varit utanför arbete och studier under flera år. För att skapa bättre förutsättningar och möta de behov av stöd som finns, krävs arbete och bra samverkan mellan offentliga aktörer på lokal, regional och nationell nivå.

MUCF har regeringens uppdrag att stödja aktörer som arbetar med unga som varken arbetar eller studerar. Det omfattar såväl lokala och regionala aktörer som nationella. 
Syftet är att effektivt hjälpa unga att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed bidra till att regeringens ungdomspolitiska mål uppnås: att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.

Uppdrag Att bidra till att ungdomar etablerar sig i arbets- och samhällslivet

Uppdraget ”att bidra till att ungdomar etablerar sig i arbets- och samhällslivet” innebär att MUCF ska stödja de aktörer, i första hand kommuner, som arbetar i verksamheter som bidrar till etablering av unga som varken arbetar eller studerar.
Myndigheten ska inom ramen för detta stödja lokal organisations- och verksamhetsutveckling så att förutsättningar skapas för att ge unga som varken arbetar eller studerar ett tidigt och samordnat stöd. Vi ska vidare sprida kunskap om målgruppen till nämnda aktörer.

Uppdrag Nationell samordning

MUCF ska samverka med andra myndigheter och SKR i den nationella stödfunktionen för unga som varken arbetar eller studerar. I den nationella stödfunktionen ingår Arbetsförmedlingen, Jämställdhetsmyndigheten, Skolverket, Socialstyrelsen, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens institutionsstyrelse samt SKR.

Här hittar du information om vilket stöd vi kan erbjuda, statistik och publikationer på området

Definition unga som varken arbetar eller studerar

Gruppen unga som varken arbetar eller studerar (”uvas”) omfattar personer som under det aktuella kalenderåret haft arbetsinkomster understigande ett prisbasbelopp (48 300 kronor under 2022) och inte haft studiemedel, varit utbildningsregistrerade eller studerat vid SFI mer än 60 timmar. Till skillnad från Arbetsförmedlingens mått på ungdomsarbetslöshet, som omfattar unga som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, ingår även unga som inte aktivt söker arbete i gruppen av unga som varken arbetar eller studerar. Statistiken över unga som varken arbetar eller studerar kan därmed betraktas som det mest omfattande måttet på ungas utanförskap i arbetsmarknadssammanhang.