Hoppa till huvudinnehåll
 
Erasmus+
Europeiska Solidaritetskåren

För dig som är ung och vill delta

MUCF får ofta frågor av enskilda ungdomar som vill delta i något av EU-programmen Erasmus+ eller Europeiska solidaritetskåren. På den här sidan samlar vi information om hur unga kan delta i aktiviteter inom båda programmen.

Bild av ungdomar och ErasmusPlus logo.

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott. MUCF har hand om ungdoms- och idrottsdelen av programmet som erbjuder unga och personer som arbetar med unga möjligheter till utbyten, projekt, samarbeten och kompetensutveckling i andra länder.

Ungdomsutbyten är möten mellan grupper av ungdomar från åtminstone två länder, som samlas under en kort period för att gemensamt genomföra ett icke-formellt lärandeprogram (en blandning av seminarier, övningar, diskussioner, rollspel, simulationer, utomhusaktiviteter osv.) inom ett ämne som de är intresserade av, med utgångspunkt i de europeiska ungdomsmålen. Lärandeperioden består av en planeringsperiod inför ansökan, en förberedande fas innan utbytet samt utvärdering och uppföljning efter utbytet.

Hur gör jag för att delta? 

Projekten kan drivas av ungdomsorganisationer eller andra organisationer eller av informella grupper av unga mellan 13 och 30 år. Om du vill delta i ett utbyte måste du gå via en organisation eller ungdomsgrupp. Du kan inte själv föreslå ett projekt.

Hur hittar jag en organisation?


Om du inte själv inte är engagerad i en organisation har vi några tips:

 

Europeiska solidaritetskåren logo och unga.

Är du mellan 18 och 30 och söker möjligheter att hjälpa till i samhället, i eller utanför EU? Europeiska solidaritetskåren är EU:s volontärprogram för att stimulera och ta tillvara ungas samhällsengagemang genom att erbjuda dem möjligheter att göra nytta i lokalsamhället och i relation till sina medmänniskor.

Genom det här programmet kan du jobba i projekt som gynnar samhället, antingen utomlands eller i Sverige, och du får stöd via kåren genom råd och ekonomiskt bidrag. 

Jag vill bli volontär - hur gör jag?

Gå in på i Europeiska solidaritetskårens portal för att registrera dig.

Tryck på Mer Info under "Jag är en person" för att registrera dig i Europeiska solidaritetskåren och skapa ett konto genom att trycka på "Anmäl dig till kåren" och fyll i all efterfrågad information.

Hur hittar jag en organisation?

Om du inte själv inte är engagerad i en organisation har vi några tips:

  • Sociala medier: På Facebook finns flera grupper som söker deltagare genom så kallade "Open Calls". Använd sökorden "European Solidarity Corps". Varning! Notera att det finns en del oseriösa aktörer på sociala medier, och därför bör du noga kolla upp organisationer som har utlysningar där. Om du är osäker så kontakta MUCF:s handläggare på esc@mucf.se. 
  • På MUCF:s hemsida kan du se vilka organisationer som tidigare fått bidrag av oss.
  • Kontakta din hemkommun och fråga om de jobbar med Europeiska solidaritetskåren.
Volontärarbete inom humanitärt bistånd

Inom Europeiska solidaritetskåren finns det även möjlighet att delta i volontärarbete inom humanitärt bistånd för dig som är mellan 18 och 35 år.

Dessa projekt är ett utmärkt tillfälle att engagera sig som aktiv medborgare, visa solidaritet med människor i länder utanför EU som har drabbats av humanitära katastrofer eller behöver öka sin beredskap inför eventuella katastrofer i framtiden, samtidigt som du lär dig nya färdigheter, kulturer och sätt att leva – definitivt en livsförändrande upplevelse.

Om du vill veta mer om den möjligheten hittar du mer information här: Volunteering in humanitarian Aid | European Youth Portal (europa.eu)

Gör ett lokalt projekt med dina vänner 

Genom solidaritetsprojekt kan du och dina vänner ansöka om pengar för att driva ett lokalt projekt utifrån era egna idéer och lösningar på utmaningar ni ser i det lokala samhället. Det kan handla om att ordna event inom musik eller poesi, hålla workshops om hbtqi-frågor eller skapa bättre förutsättningar för unga i förorter. Är det något du vill förändra eller förbättra där du bor?

Vad är ett solidaritetsprojekt? 

Ett solidaritetsprojekt startas, utvecklats och genomförs av ungdomar själva. En grupp ungdomar möts för att åstadkomma positiv förändring i sitt lokala samhälle. Projektet bör ha ett tydligt identifierat ämne och ta itu med en viktig utmaning. Projekt kan pågå från två till 12 månader.

Hur kommer ett solidaritetsprojekt att gynna mig? 

Att starta ett solidaritetsprojekt är ett aktivt och praktiskt sätt att anta utmaningar du ser omkring dig. Det kommer också ge dig stor erfarenhet av att samarbeta med andra och du får med dig värdefull kunskap om hur du bygger ett projekt från början till slut.  

Hur kommer jag igång

För att starta ett solidaritetsprojekt behöver du först gemensamt med minst 4 andra personer (det finns inget maximalt antal gruppmedlemmar) i ålder 18-30 år komma fram till vad ni vill anta för utmaning där ni bor. Här kan du gärna ta stöd av en organisation eller din kommun för att få hjälp att söka.

Organisationens stöd bör fokusera på administration och ekonomi, inte på själva projektinnehållet. Organisationen kan också bistå med stöd för att hitta projektmedlemmar som vill vara med och driva projektet.

Nästa steg är att registrera dig och de andra i projektgruppen på portalen för Europeiska solidaritetskåren.

Stöd av coach i projektet 

I ett solidaritetsprojekt kan ni få ekonomiskt stöd för att kunna ta hjälp av en coach i upp till 12 dagar i projektet. Coachen ska vara någon med erfarenhet av ungdomsarbete och ska kunna ha rollen att ge er projektgrupp stöd för att framgångsrikt kunna genomföra projektet. Det kan också vara flera coacher som antar olika roller utifrån era projektbehov. Coachen kan inte vara en av gruppmedlemmarna. 

Hur är ett solidaritetsprojekt organiserat? 

Ett solidaritesprojekt äger rum i samma land som projektgruppen bor i. Gruppen planerar projektet och skriver en projektansökan. Projektet har fyra faser: Planera, förberedelse, genomföra aktiviteterna, uppföljning inkluderat att utvärdera projektet och dela resultaten.

Det behöver finnas en fördelning av arbetsuppgifter och ansvarsroller mellan gruppmedlemmarna och det ska finnas en tydlig plan för innehåll och tid för genomförandet av projektet. Arbetssättet bör involvera alla medlemmar i gruppen så mycket som möjligt. En av gruppmedlemmarna i projektgruppen tar rollen som ”juridiskt ombud” och skickar in ansökan. Om ni väljer att ta stöd från en organisation kan de agera som juridiskt ombud och skicka in ansökan. 

Vilken finansiering är tillgänglig? 

Projektledning: 595 euro per projektmånad för kostnader som är kopplade till ledning och genomförandet av aktiviteter.

Coachingkostnader: 241 euro per dag i max 12 dagar för kostnader som är förknippade med en handledare/coach involvering i projektet.  

Särskilda kostnader: faktiska kostnader för att stödja deltagandet av unga personer med begränsade möjligheter både gällande medlemmar i den grupp som genomför projektet och de unga som utgör projektets målgrupp. 

Hur bedöms ansökan?

I bedömning av ansökan tittar MUCF:s handläggare på tre kategorier:

  • Projektets relevans, motivering och effekt.
  • Kvaliteten på hur projektet är utformat
  • Kvaliteten på projektledning.
Nästa steg!

Vi på MUCF stöttar dig med att komma i gång genom webbinarier och direktkontakt med en handläggare för konsultation.