Hoppa till huvudinnehåll
 

Skolval vid allmänna val

Syftet med skolvalet är att öka ungas kunskap om demokrati och valförfarandet samt stärka deras möjligheter att delta i politiska processer. Skolval har anordnats på grund- och gymnasieskolor i Sverige i över 60 år och MUCF har haft en central roll i arbetet sedan 1998. Sedan 2002 har myndigheten genom regeringsuppdrag ansvarat för riksdagsskolval och sedan 2014 även för EU-skolval.

I senaste skolvalet, EU-skolval 2024, deltog 366 skolor med 155 000 elever med ett valdeltagande på 55,3 procent. En klar ökning jämfört med tidigare EU-skolval, men färre jämfört med riksdagsskolval.  

Totalt har 2 330 768 elevröster registrerats i skolval mellan 2002 och 2024, vilket gör det till en av Sveriges största demokratisatsningar för unga. Snittet för valdeltagande i skolval är 77,9 procent vid riksdagsval och 49,4 procent vid EU-val.

Här på sidan kan du bland annat ta del av och jämföra skolvalsresultat, se tidigare sändningar, botanisera i vårt Demokratipaket till skolan och läsa mer om uppdraget skolval. 
 

Hand som lägger ner valsedel i valurna

Om Skolval

Här kan du läsa mer om hur genomförandet av skolval går till.

Skolval är riktat till gymnasieelever och elever i grundskolans årskurs 7-9.

MUCF har sedan 2002 fått återkommande regeringsuppdrag att genomföra skolval i samband med de allmänna valen. 

Hand som räcks upp

 

Demokratipaket till skolan

MUCF:s demokratipaket innehåller tips och idéer på hur du kan prata demokrati med unga, öka deras intresse för samhällsfrågor och förståelse för demokratiska processer. Allt är givetvis kostnadsfritt!

Demokratimentorsnätverket

Tillsammans med lärare och skolledare som demokratimentorer, driver MUCF i samverkan med elevorganisationerna Elevernas riksförbund, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd ett demokratimentorsnätverk.

Bilden visar personer som ingår i Demokratimentorsnätverket