Nätverk för kommuner och civilsamhället
Hur kan vi stärka och få ett mer koordinerat samarbete mellan civilsamhället och kommunerna? Vad har vi för gemensamma mål och hur arbetar vi mot dem? Ett bra samspel och en god samverkan mellan offentlig sektor och civilsamhället är viktig för samhällsutvecklingen. Nu bjuder vi in dig som är intresserad av, eller arbetar strategiskt med, civilsamhällesfrågor på lokal och regional nivå till nätverksträffar för kommuner och civilsamhället.
Syftet med nätverket är att ytterligare stärka och få ett målinriktat och mer koordinerat samarbete med civilsamhället på lokal och regional nivå.
Nätverket syftar också till gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och inspiration genom att utbyta kunskap och erfarenheter, men också genom att utveckla kommunernas arbete inom politiken för det civila samhället.
Nätverket bygger på att alla deltagare är aktiva och bidrar med inspel, frågor och erfarenheter. Deltagarna förväntas avsätta tid för de gemensamma träffarna, förberedelser och workshopar. De ansvarar också för att förankra deltagandet, och dela kunskaper och erfarenheter, inom den egna organisationen.
I nätverket lyfts goda exempel som gör att vi lär av varandra. Genom att dela erfarenheter vill vi medverka till att vi tillsammans stärker vår kunskap om det civila samhället och utvecklar civilsamhällesperspektivet i våra verksamheter.
Arbetssätt
Ett workshopbaserat nätverk med fokus på olika tematiska inriktningar som utgår från deltagarnas behov och önskemål. Nätverket träffas cirka två gånger per år.
Vem kan delta?
Nätverket riktar sig till tjänstepersoner i kommunen som jobbar med civilsamhällesfrågor och företrädare från civilsamhället. Varje organisation är välkommen att delta med en till två personer.
Plats
Digitalt, via Zoom.
Datum
Nästa nätverksträff planeras till november. Tema är inte bestämt än.
Kostnad
Nätverket är gratis att delta i.
Frågor eller önskemål?
Har du frågor eller önskemål om tema, ta kontakt med Omar Nur, MUCF.
- Nätverksträff 3 april 2025 Tema: Gemenskap och social närhet - Civilsamhällets styrkor och utmaningar i landsbygder
Några nedslag från det som presenterades och diskuterades
Johan Lidmark, utredare på MUCF, presenterade rapporten "Gemenskap och social närhet – civilsamhällets styrkor och utmaningar i landsbygder". Rapporten beskriver hur civilsamhället i landsbygdskommuner upplever möjligheterna att bedriva verksamhet för invånarna. Trots en något större framtidstro jämfört med städer, står civilsamhället inför utmaningar som minskade resurser och stort ansvar när lokal service försvinner. Här hittar du Johans presentation.
Deltagarna delade erfarenheter. Till exempel Knutpunkt Hemse på Gotland, som arbetar för hållbar utveckling, och BIAK i Arjeplog, som fokuserar på byutveckling. BIAK:s presentation hittar du här. Utmaningar som ekonomiska begränsningar, avstånd och demografiska förändringar lyftes fram.
Citat från några av deltagarna
"Enköpings kommun har bidragssystem, som inkluderar utjämningsfaktorer för att stödja små föreningar på landsbygden."
"Servicepunkter i Linköping fungerar som mötesplatser och stödjer lokala företag. Kommunen ger stöd, till exempel lokala affärer i landsbygden ska vara mötesplats och får stöd från kommunen."