Hoppa till huvudinnehåll
 

Öppen fritidsverksamhet

Alla barn och unga har rätt till en meningsfull fritid, men det finns grupper av unga som möter hinder för att ha den fritid de önskar.

Några sådana hinder är rädsla för att bli dåligt bemötta eller att de inte har råd med fritidsaktiviteter. Därför är det viktigt att det finns verksamheter som erbjuder trygga och utvecklande fritidsaktiviteter med låga trösklar för ungas deltagande, som den öppna fritidsverksamheten. En meningsfull fritid ger unga möjlighet att växa, utvecklas och vara aktiva i samhällsbygget. En kvalitativ öppen fritidsverksamhet utgår från det främjande perspektivet och fokuserar på ungas styrkor, förmågor och delaktighet. När unga blir sedda, får ta plats och vuxna tror på deras inneboende kraft kan det främjande arbetet också ha en förebyggande effekt.

Uppdrag Stöd till öppen fritidsverksamhet

I den instruktion MUCF har från regeringen framgår att myndigheten ska arbeta för att alla unga ska ha meningsfulla och utvecklande fritidsaktiviteter. Det är ett av de områden genom vilka MUCF bidrar till regeringens ungdomspolitiska mål: att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Ett av de områden MUCF arbetar med är att erbjuda stöd för den öppna fritidsverksamheten och stötta kommuner och organisationer att utveckla kvaliteten i öppen fritidsverksamhet. MUCF ska också samverka med andra myndigheter och organisationer. Myndigheten deltar aktivt i det nationella arbetet med samverkansformen skola, socialtjänst, polis och fritid, SSPF tillsammans med Skolverket, Socialstyrelsen, Polismyndigheten och SKR i syfte att minska och förebygga ungas utanförskap.
 

Definition öppen fritidsverksamhet

Med öppen fritidsverksamhet menas verksamhet som sker på ungas fritid, där unga deltar av fri vilja och under fria former. Mötesplatserna kallas ofta fritidsgårdar, ungdomens hus, aktivitetshus eller liknande som unga kan besöka kostnadsfritt. Den öppna fritidsverksamheten kan även ske utanför dessa lokaler i form av exempelvis uppsökande verksamhet eller mobil verksamhet. Verksamheten kan drivas offentligt, ideellt eller privat. I de allra flesta fall finansieras verksamheten av kommunen.