Mötesplatser för unga hbtqi-personer
MUCF har fått i uppdrag av regeringen att stärka förutsättningarna att skapa och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer i Sverige. Bland annat ska vi kartlägga antalet mötesplatser och var i landet de finns. Uppdraget pågår till mars 2025.
Mötesplatser behövs! Var fjärde har avstått från fritidsaktivitet
Det finns fortsatt stort behov av särskilda insatser för att stärka tillgången till mötesplatser för unga hbtqi-personer så att de ges möjlighet att delta i trygga och utvecklande fritidsaktiviteter, på lika villkor som andra unga. Fritiden är betydelsefull för alla unga och det är viktigt att det finns trygga mötesplatser som de kan delta i. Unga hbtqi-personer har generellt sämre villkor än andra. Till exempel har var fjärde ung hbtqi-person avstått från att delta i fritidsaktiviteter av rädsla för att bli dåligt bemött.
I vårt regeringsuppdrag ”Att stärka förutsättningarna att skapa och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer” uppdaterar vi kartan över dessa mötesplatser och undersöker förutsättningar för att starta och etablera nya. Vi genomför också kompetensutvecklingsinsatser för olika aktörer på kommunal nivå. Uppdraget pågår till mars 2025, och innebär att vi under 2024 kommer att uppdatera kartläggningen med en ny lägesbild och genomföra kunskapshöjande insatser på området.
Delrapport 2024
I denna delrapport redogör vi för en förstudie inför en kartläggning av landets mötesplatser för unga hbtqi-personer:
Stärka förutsättningarna att skapa och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer.
Tidigare rapporter
I tidigare regeringsuppdrag Stärka förutsättningarna för att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer genomfördes en kartläggning under 2019 – 2021. Den visade bland annat att stora delar av Sverige saknade mötesplatser för unga hbtq-personer. På landsbygden fanns ingen. Här nedan hittar du rapporter från detta uppdrag:
Slutrapport: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer
Rapporten innehåller- en redogörelse för myndighetens arbete med det nya statsbidraget för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer
- en modell till stöd för samverkan mellan aktörer från offentlig sektor och civilsamhället
- beskrivning av myndighetens kompetensutvecklingsinsatser för aktörer som driver eller vill starta upp mötesplatser för unga hbtqi-personer
- nytt kunskapsunderlag från öppen fritid och hbtqi-mötesplatser från årets nationella enkätundersökning
- förslag och bedömningar gällande framtida insatser.
- Delrapport 2, 2021: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer. Rapporten innehåller bland annat en intervjustudie med unga hbtq-personer och en uppdaterad kartläggning över befintliga mötesplatser för gruppen.
- Delrapport 1, 2020: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer. Rapporten innehåller en kunskapsöversikt av unga hbtq-personers fritid, kartläggning av befintliga mötesplatser för unga hbtq-personer och intervjuer med aktörer som driver mötesplatser för gruppen.
Stöd för dig i öppen fritidsverksamhet
Webbutbildning
MUCF har tagit fram webbutbildningen Öppen fritidsverksamhet – hbtqi, för dig som arbetar inom öppen fritidsverksamhet. Kostnadsfritt såklart.
Stödmaterial
Öppna fritidsverksamheten – om normer, hbtq och inkludering riktar sig till fritidsledare och chefer för öppen fritidsverksamhet. Här samlar vi kunskap om arbetssätt som skapar trygghet och främjar unga hbtq-personers deltagande.
- Grundläggande kunskap om normer kring kön och sexualitet
- Bemötandetips
- Tips på sätt att arbeta normmedvetet och hbtqi-inkluderande med aktiviteter, marknadsföring med mera
- Tips för dig som vill starta en riktad verksamhet för unga hbtqi-personer
- Metoder för att hantera svåra situationer, exempelvis förekomst av kränkningar
- Poster att sätta upp i personalrummet eller verksamheten