Hoppa till huvudinnehåll
 

Kunskapskonferensen 2024

Kunskapskonferensen 2024 sändes digitalt den 8 oktober och hade temat: AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar Kunskapskonferensen i samverkan med Vetenskapsrådet, Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Ideell Arena. 

 

Årets tema handlade om AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar och tog upp frågor kring utmaningar och möjligheter som AI utvecklingen innebär för samhället och civilsamhället, samt främjar en ökad kunskap kring detta aktuella ämne.

Hur påverkar AI civilsamhällets förutsättningar, roll och mervärde, från att stärka demokratiska processer till att öka tillgängligheten till tjänster och resurser? Under konferensen gavs det möjlighet till resonemang om de organisatoriska förutsättningarna som krävs för att lyckas och praktiskt utforska metoder och material för att höja AI-mognaden samt en chans att utbyta erfarenheter.

Här nedan presenteras konferensens seminarier. Du kan titta på sändningen igen och ta del av de presentationer som hölls under respektive seminarium.

AI och civil samhällelig organisering

Artificiell intelligens kommer i allt större utsträckning till användning i våra liv – både när det gäller vardagslivet men även i våra interaktioner med myndigheter och kommuner. Civilsamhället och politiska praktiker är inga undantag här. Under seminariet diskuterades hur civilsamhället har påverkats av AI men även hur civilsamhället försöker påverkar AI-utveckling för att främja ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle.

Medverkade gjorde Anne Kaun (Södertörns högskola), professor i medie- och kommunikationsvetenskap och forskar om bland annat medieaktivism, mediepraktiker, algoritmer, automatisering och artificiell intelligens. Agnes Liminga (Umeå universitet), doktorand vid Sociologiska institutionen. Simon Vinge, chefsekonom, Akademikerförbundet SSR 

 

Computer says no – AI-stöd i bedömningsarbetet. Hur AI kan vara ett verktyg för att utveckla uppföljningen och stärka kontrollen av statsbidraget

Under seminariet diskuterades hur AI kan bli en integrerad del i bedömning och beslutsfattande vid statlig bidragsgivning. Folkbildningsrådet har testat att bygga handläggarverktyg som med specialtränade språkmodeller ger stöd i bedömning och analys av text. Syftet med försöket är att hitta lösningar som möjliggör bättre prioritering av handläggarnas tid vid kontroll och uppföljning av statsbidragsanvändning. Flera bidragsgivare ser att det finns behov av bättre systematiskt kontrollarbete inom bidragsgivningen.

Medverkade gjorde Veronica Kennet, ekonomiansvarig och Andreas Bergendal, IT- samordnare, Folkbildningsrådet.

 

Sociala medier algoritmers inverkan på civilsamhällets organisering, resurser och politisk påverkan

Inom forskningen har det länge diskuterats hur AI används i sociala medier för att anpassa innehållet efter användarna och hur algoritmer påverkar förutsättningar för interaktion, kommunikation och organisering. På grund av all information, är det svårt att få igenom sitt budskap, och många civilsamhällesorganisationer kämpar med att få människor engagerade i deras frågor.

Under seminariet diskuterades hur algoritmer i sociala medier påverkar civilsamhällets organisering, resurser och politisk påverkan. Vilka är de största utmaningarna och varför är det viktigt att ha kunskap om hur algoritmer ”styr” innehållet på sociala medier?

Medverkade gjorde Gabriella Scaramuzzino (Lunds universitet), Docent i socialt arbete och forskar bland annat om hur användningen av sociala medier påverkar medlemskap, politisk påverkan och engagemang i civilsamhället. Av särskilt intresse är hur algoritmer, men även andra typer av AI påverkar kollektivt handlande. Eddie Vega, verksamhetsutveckling med ansvar för informationstekniskutveckling, omvärldsbevakning och social media, Nätverket Idéburen sektor Skåne. Lisa Mobrand, Myndigheten för psykologiskt försvar, senior utredare förmågehöjande avdelningen. Jobbar med civilsamhällesfrågor och MIK. Teolog och statsvetare. 

 

Workshop - Starta din AI-resa

I en interaktiv workshop fick deltagarna ta del av erfarenheter från organisationer som startat sina AI-resor inom ramen för AI Swedens satsning Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle. Under workshopen fick deltagarna resonera om vilka organisatoriska förutsättningar som behövs och de fick praktiskt utforska metoder och material för att höja sin egen AI-mognad.

Workshopen hölls av Andreas Skog, AI Change Agent och Carl Norling Markai, Impact Initiative Developer AI Sweden.