Nationella ungdomsenkäten
Hur har unga i Sverige det idag? MUCF genomför just nu för nionde gången den nationella ungdomsenkäten där unga själva får svara på frågor om bland annat fritid, hälsa och vilka möjligheter de har att påverka.
Den nationella ungdomsenkäten är en återkommande enkätundersökning som genomförs av MUCF. Undersökningen utgör grunden för den statistik om ungas levnadsvillkor som används för att följa upp det ungdomspolitiska målet. Statistiken presenteras i rapporter till regeringen och som indikatorer på webbportalen Ungidag.se.
Syftet med den nationella ungdomsenkäten är att ge en bred bild av ungas levnadsvillkor i Sverige idag. Utifrån undersökningen går det att se om det finns skillnader i levnadsvillkor mellan olika grupper av unga och om ungas villkor förändrats över tid. Enkätsvaren används för att kunna beskriva för politiker, andra beslutsfattare och tjänstepersoner hur unga har det och hur de kan få det bättre.
Undersökningen genomförs vart tredje år och har samlats in vid åtta tillfällen sedan 2004. För att undersökningen ska ge en så representativ bild som möjligt skickas den till ett slumpmässigt urval av unga i Sverige i åldrarna 16–25 år. Unga får svara på frågor om sin fritid, hälsa, trygghet och ekonomi och sina möjligheter till inflytande. Just nu får 12 000 slumpmässigt utvalda unga möjlighet att besvara enkäten.
Läs mer om resultat från nationella ungdomsenkäten i våra rapporter:
- UNG IDAG 2024:2 En fördjupad bild av ungas inflytande och delaktighet
- Fokus 23 Olika villkor för etablering – Lokala förutsättningar och stöd till unga som varken arbetar eller studerar
- UNG IDAG 2023:2 En fördjupad bild av ungas fritid
- Fokus 22 Ett liv som andras – om ungas ekonomiska utsatthet
- Fokus 21 Vilja att förändra – Drivkrafter, hinder och utmaningar för ungas samhällsengagemang