Unga i Sverige har generellt sett goda levnadsvillkor. Men det är tydligt att var vi växer upp spelar roll för hur vi mår, lever våra liv och känner oss delaktiga i samhället.
Ungas etablering
Publikation -
Stöd till aktörer som bidrar till etablering av unga som varken arbetar eller studerar
Nästan 140 000 unga i åldrarna 16–29 år står utanför både arbete och studier. För en del är det en kortvarig situation medan andra riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap med ofrivillig ensamhet och lidande för både de unga och deras anhöriga.
Publikation -
Fokus 23 – Olika villkor för etablering
Nästan var tionde ung i åldern 16–29 år befinner sig utanför både arbete och studier under minst ett år av sin ungdomstid. För en del är denna livssituation kortvarig medan andra befinner sig i ett långvarigt utanförskap.
Publikation -
Nationell stödfunktion för unga som varken arbetar eller studerar
MUCF är samordnande myndighet för den nationella stödfunktionen för unga som varken arbetar eller studerar.
Publikation -
Stödja aktörer som arbetar med unga som varken arbetar eller studerar
MUCF fick år 2018 i uppdrag av regeringen att stödja de aktörer, i första hand kommuner, som bidrar till etableringen av unga som varken arbetar eller studerar. MUCF skulle också vara ett informations- och kunskapsstöd i ämnet samt identifiera och rapportera systemhinder till regeringen.
Publikation -
Nationellt samordnat stöd till unga som varken arbetar eller studerar
I Sverige finns 150 000 unga som varken arbetar eller studerar. Bakom siffran döljer sig en heterogen grupp och det är ofta flera och komplexa anledningar till att de har hamnat i denna livssituation.
Publikation -
Unga utrikes födda kvinnors etablering i arbetslivet
Unga utrikes födda kvinnor har en svagare etablering i arbetslivet jämfört med andra grupper av unga.
MUCF fick under 2020 regeringens uppdrag att utreda vilka hinder och möjligheter som finns för dessa kvinnor i arbetslivet. Vår analys visar fyra framträdande hinder
Publikation -
Goda levnadsvillkor för många, men inte för alla
I Sverige lever drygt 1,5 miljoner unga mellan 13 och 25 år.
Publikation -
Ett långvarigt utanförskap
Var tionde ung person är någon gång i sin ungdom utanför både arbete och studier. För några av dem är det en tillfällig situation. För andra är det något som varar en lång period av deras ungdomsliv och riskerar att leda till ett fortsatt utanförskap.
Nyhet -
Så tyckte unga om jobb och plugg 2018 - snart vet vi vad de tycker idag
Den senaste Attityd- och värderingsstudien som släpptes 2019 visade att det blivit allt viktigare för unga att ha ekonomisk trygghet och fast anställning. 83 procent tyckte att detta var viktigt, jämfört med 77 procent unga 2013.