Hoppa till huvudinnehåll
 

Fokus 24 – Platsens betydelse

Unga på landsbygd

Unga i Sverige har generellt sett goda levnadsvillkor. Men det är tydligt att var vi växer upp spelar roll för hur vi mår, lever våra liv och känner oss delaktiga i samhället. Med den här rapporten vill vi öka kunskapen om hur levnadsvillkoren skiljer sig mellan unga i landsbygder, städer och storstäder. 
 
Rapporten belyser bland annat att unga i landsbygdskommuner har sämre möjligheter till meningsfull fritid, att klara av grundskolan, att påbörja önskade gymnasiala och eftergymnasiala studier samt att kunna ta sig till och från aktiviteter, skola och jobb. Unga i landsbygdskommuner känner sig inte lika inkluderade och delaktiga i samhället och det är något lägre andelar som rapporterar en god fysisk hälsa och god tillgång till vård jämfört med unga som bor i andra kommuntyper.
 
Å andra sidan visar rapporten att unga i landsbygdskommuner i högre utsträckning har arbete och att unga i storstadskommuner har svårare att hitta bostad och flyttar hemifrån senare än unga som inte bor i storstadskommun. Unga som bor i landsbygd känner sig också oftare trygga i sitt bostadsområde på kvällen än unga i centralorter.
 
Rapporten visar även att majoriteten av Sveriges unga går ut nian med gymnasiebehörighet, men att andelen är lägre i landsbygdskommuner – särskilt bland unga med utländsk bakgrund. Tack vare gymnasiets introduktionsprogram tar dock unga som vuxit upp i landsbygdskommuner gymnasieexamen i ungefär samma utsträckning som unga från andra kommuntyper. Men eftersom unga med gymnasieexamen flyttar i högre grad så är andelen unga med gymnasieexamen lägre bland de som bor kvar i landsbygdskommuner jämfört med i andra kommuntyper.
 
Mot bakgrund av resultaten i rapporten ser MUCF flera områden där det finns behov av insatser för att skapa bättre förutsättningar för goda levnadsvillkor för alla unga. Om beslutsfattare vill göra landsbygder mer attraktiva för unga att bo i, stanna i och återvända till måste de se över, följa upp och utveckla utjämnande system när det gäller

  • tillgång till fritidsaktiviteter och kulturaktiviteter
  • tillgång till kollektivtrafik
  • fysisk hälsa och funktionsnedsättningar
  • tillgång till vård och annan service
  • utökad studievägledning
  • tillgång till gymnasieskola med nationella program
  • introduktionsprogram på gymnasiet
  • könsstereotypa normer om yrkesval
  • ungas delaktighet och valdeltagande.

Metod- och tabellbilaga

På denna sida kommer det inom kort även finnas en metod- och tabellbilaga för nedladdning. I bilagan hittar du ytterligare beskrivning av metoden samt tabeller över samtliga resultat. 

Läs mer ur MUCF:s Fokus-serie

Varje år gräver vi djupare i ett aktuellt ämne som rör ungas levnadsvillkor. Rapporterna ingår i vår serie Fokus som är en del av uppföljningssystemet för svensk ungdomspolitik.  

Här hittar du våra tidigare Fokus-rapporter