Hoppa till huvudinnehåll
 
Erasmus+
Europeiska Solidaritetskåren

Projektexempel

Behöver ni inspiration för er projektidé? Det kan hjälpa att titta på vad andra har gjort. På den här sidan ger vi exempel på några svenska projekt inom Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren.

Ängsbacka kursgård tar emot volontärer från när och fjärran – välkomnar gärna fler svenskar

Utanför byn Molkom i Karlstads kommun ligger Ängsbacka kursgård. Sedan 1996 drivs gården som ett center med andlig utveckling, livslångt lärande och hållbarhet i fokus. Ängsbacka tar årligen emot cirka 6 000 besökare som deltar i deras kurser och festivaler i yoga, meditation, personlig utveckling och mycket annat. Över hälften av besökarna är unga och under årens lopp har även tusentals volontärer från hela Europa hittat till gården. Baldesca Moner, som jobbar med volontärerna, säger att Ängsbacka även gärna skulle ta emot fler volontärer från Sverige.

Läs historien om Ängsbacka.

Ängsbacka kursgård, olika aktiviteter.

Nöteriet i Kivik: Ett växthusprojekt för en levande landsbygd

I den lilla byn Bästekille utanför Kivik på Österlen pågår ett spännande projekt. Det handlar om solidaritetsprojektet ”Nöteriets Greenhouse Restoration” som i slutet av 2023 beviljades 10 032 euro (cirka 117 200 kronor) från Europeiska solidaritetskåren. EU-bidraget innebar ett startkapital för de fem eldsjälar som står bakom projektet. MUCF pratade med två av dem, Zaio Hellgren och Fabian Ryft, som berättar om visionen med projektet, som handlar om hållbarhet och att hålla landsbygden levande.

Läs hela reportaget om Nöteriet.

Våga säga ja till Erasmus+

”Vilken tur att vi vågade säga ja”, säger Stina Holgersson, projektsamordnare på Skultuna kommundelsförvaltning. Hon pratar om beslutet att tacka ja när Skultuna hösten 2022 fick förfrågan om att delta i ett Erasmus+ projekt tillsammans med fem lokala aktörer i regionen Kantabrien i Spanien. Projektet handlade om att föra samman unga från landsbygden i ett ungdomsutbyte. 

Läs historien om hur det gick med projekt.

Nordisk ErasmusPlus kampanj, oktober 2023

Hållbarhet i fokus på Hästekasen Gård

Hästekasen Gård strävar mot att vara ekologiskt hållbar. Under årens lopp har föreningen bakom gården fått bidrag för olika projekt både inom Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren. 

Läs deras berättelse.

Hästekasen Gård

Awesome People  - Stärker unga genom innovativ inlärning

Med stöd från Erasmus+ utvecklar Awesome People alternativa lärosätt. Ett av dessa är Escape Rooms - ett spel där unga samarbetar för att lösa kluriga utmaningar som engagerar och berör individer och samhället i stort.

KEKS - Initierar kompetensutveckling för ungdomsledare världen över

Med stöd från Erasmus+ initierade KEKS Youth Win - ett projekt som skickade svenska ungdomsledare och ungdomar över hela Europa. Målet var att lära sig om och inspireras av andra länders sätt att arbeta med unga. 

Sundvalls kommun - Hjälper unga att hitta sin röst

Med stöd från Europeiska solidaritetskåren kan Sundsvalls kommun genomföra projekt för och med unga människor. På hemmaplan eller genom att resa och verka som volontär utomlands. 

ITER - Sysselsätter unga genom volontärskap

Med stöd från Europeiska solidaritetskåren kan ITER erbjuda unga människor med möjligheter att resa och verka som volontär utomlands. Det ger en meningsfull sysselsättning och personlig utveckling.

STPLN - En mötesplats för världens kreatörer

Med stöd från Europeiska solidaritetskåren kan STPLN jobba med projekt där unga människors idéer och initiativ är i fokus. Från kreativa workshops till internationella volontärsprogram. 

Exempel från övriga Europa

Båda EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren har digitala projektdatabaser där framgångsrika projekt presenteras. Det finns även instruktionsfilmer som förklarar hur du lätt navigerar dig fram på dessa plattformar: