Ängsbacka kursgård tar emot volontärer från när och fjärran – välkomnar gärna fler svenskar
Utanför byn Molkom i Karlstads kommun ligger Ängsbacka kursgård. Sedan 1996 drivs gården som ett center med andlig utveckling, livslångt lärande och hållbarhet i fokus. Ängsbacka tar årligen emot cirka 6 000 besökare som deltar i deras kurser och festivaler i yoga, meditation, personlig utveckling och mycket annat. Över hälften av besökarna är unga och under årens lopp har även tusentals volontärer från hela Europa hittat till gården. Baldesca Moner, som jobbar med volontärerna, säger att Ängsbacka även gärna skulle ta emot fler volontärer från Sverige.
Ängsbacka har fått projektstöd genom både Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren (ESC) under årens lopp. Många av volontärerna kommer till Ängsbacka via ESC. Ängsbacka innehar kvalitetsmärkningen Quality Label, vilket innebär att de både kan sända och ta emot volontärer genom Europeiska solidaritetskåren. Ängsbacka driver även ett eget volontärprogram.
- Ängsbacka är känt internationellt och vi får in massor med ansökningar från olika länder, vilket är något som vi uppskattar väldigt mycket. Däremot är det väldigt få svenskar som ansöker om volontärtjänst hos oss, vi skulle gärna ta emot fler, säger Baldesca Moner.
Just nu tar Ängsbacka emot ansökningar för volontärtjänst inom Europeiska solidaritetskåren av unga personer som vill bo och jobba på Ängsbacka i 8 månader under 2025. Deadline att ansöka är 5 januari 2025.
Alla är välkomna att söka. Volontärprogrammet inom Europeiska solidaritetskåren främjar inkludering genom att underlätta tillgången till programmets möjligheter för unga med begränsade möjligheter, det vill säga unga som på grund av olika livssituationer inte har samma möjligheter som sina jämlikar.
- Ängsbacka är en trygg plats och vi har byggt en fin struktur för att stötta alla – du är helt enkelt välkommen som du är, säger Baldesca.
Volontärerna jobbar och bor tillsammans
Ängsbacka kursgård ägs av Ängsbacka Ekonomisk Förening, som består av 380 medlemmar. 8 personer är anställda, men de dagliga sysslorna på gården sköts främst av volontärerna, i vars uppdrag det ingår att arbeta på gården.
Volontärtjänsterna är olika lång tid, allt från några dagar upp till flera månader. Under tiden de är där, umgås volontärerna intensivt med varandra både genom arbete, kurser, och olika projekt.
Baldesca förklarar att Ängsbacka har blivit känt som en källa till inspiration och en plats där man utforskar hur människor tillsammans kan skapa sin egen livsstil genom hållbara val, välmående och harmoni. Det är ett framgångsrecept som gett tydliga resultat:
- Det är många som väljer att stanna kvar längre eller återvänder för nya volontäruppdrag. Byn Molkom har fått ungefär 150 fler invånare genom att många av de som återvänder väljer att bosätta sig där – det har lett till att byn fått både ett nytt dagis och en skola tack vare Ängsbacka. De här invånarna är en del av Ängsbackas så kallade utökade gemenskap, säger Baldesca.
De projekt som drivs på Ängsbacka gagnar alltså även Molkom, eftersom alla produkter och material som inte finns på gården, men behövs, alltid inskaffas lokalt.
Personliga projekt
Förutom det dagliga arbetet på gården och samvaron där, så innefattar de långa ESC-volontärtjänsterna olika typer av personliga projekt, där volontärerna lär sig att leda och driva egna projekt.
Två volontärer som under 2024 tillbringat 8 månader på Ängsbacka genom Europeiska solidaritetskåren är Eleutheria Metz från Luxemburg och Tom Cormerais från Frankrike.
Inget mer matsvinn och pizza till alla!
Under volontärtiden har Eleutherias mål varit att minska matsvinnet genom att använda överblivna produkter från mataffärerna för olika ändamål.
Det ledde till ett projekt som utförs i samarbete med tre lokala mataffärer och som går ut på att omfördela maten både på Ängsbacka och i det närliggande samhället.
Projektet beskrivs i en PowerPoint-presentationen – klicka på bilden nedan för att läsa/ladda ner Eleutherias presentation.
I en liten hydda på Ängsbacka fanns en ugn som Tom såg en möjlighet att utveckla till något bättre: en pizzaugn!
En stor del av arbetet med att bygga pizzaugnen utfördes i samband med festivalen Gen European Ecovillage Gathering, som hölls på Ängsbacka i augusti 2024.
Tom berättar själv om idén och byggandet av pizzaugnen i den här videopresentationen:
Är du intresserad av att veta mer om Ängsbacka?
Besök deras hemsida och deras kanaler på sociala medier: Facebook, Instagram och YouTube.