Unga hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor
På uppdrag av regeringen har MUCF kartlagt unga hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor. Kartläggningen berör en rad olika områden och resultaten i rapporten "Jag är inte ensam, det finns andra som jag" är tydliga – levnadsvillkoren för unga hbtqi-personer är fortsatt sämre än för andra unga.
Ett öppet och tryggt samhälle för alla unga
Att samhället ska vara öppet, välkomnande och tryggt för våra unga kan låta som en självklarhet. Men så ser det inte ut idag. Unga HBTQI-personer mår sämre än andra unga på en rad områden. Här ser du några av dem *:
- Mindre än en tredjedel HBTQI-unga upplever god psykisk hälsa. 70 procent HBTQI-unga mår alltså inte bra.
- En av fem HBTQI-unga har funderat på självmord det senaste året.
- Unga HBTQI-personer är mindre trygga än andra i hemmet, i kollektivtrafik, på offentliga platser och på internet.
- Bara lite mer än hälften, 58 procent, känner sig trygga i skolan.
- 10 procent blir mobbade i skolan.
- 61 procent döljer att de är HBTQI-personer i skolan.
- 14 procent har blivit hotade senaste halvåret.
- 28 procent känner sig inte välkomna på fritidsaktiviteter
- Hälften, 52 procent, besöker inte gym eller idrottshall.
Och inte ens hälften, 47 procent, är nöjda med livet som helhet. Det kan jämföras med 73 procent av andra unga. Den här utvecklingen kan vi vända! På sidan här nedan kan du läsa mer om vilket stöd du kan få i form av kunskapsunderlag, utbildningar och verktyg.
* Jag är inte ensam, det finns andra som jag. Rapport om unga hbtqi-personers levnadsvillkor, 2022.
Webbutbildning: Öppna skolan – Skolans uppdrag
Öppna skolan – Skolans uppdrag är ett paket med material för dig som ska prata hbtqi-frågor med vårdnadshavare. Det innehåller förklarande film, presentationsmaterial, och olika textunderlag som kan användas inför och under möten med vårdnadshavare, som föräldramöten.
Webbutbildning Öppna skolan
Arbetar du inom skolan och vill skapa en trygg och inkluderande skola? Öppna skolan - Hbtqi är en webbutbildning om normer, hbtqi och inkludering i skolan. Utbildningen ger förståelse och kunskap för hur begränsande normer kan leda till utsatthet för hbtqi-elever och kunskap om hur skolan kan förebygga detta genom att arbeta aktivt med normmedvetenhet och inkludering. Registrera dig idag!
Webbutbildning: Öppna skolan - Din roll i skolan
Öppna skolan - Din roll i skolan är en fördjupning till utbildningen Öppna skolan - Hbtqi. Den bygger på interaktiva situationer och riktar sig till dig som jobbar i skolan. Gå utbildningen här!
Webbutbildning HBTQI i öppen fritidsverksamhet
Öppen fritidsverksamhet och fritidsledare spelar en stor roll i många unga människors liv. Därför har vi tagit fram tre webbutbildningar som ger fördjupad kunskap och konkreta tips på hur ni kan skapa meningsfull och inkluderande fritid för unga. En av utbildningarna handlar om att skapa trygga och stärkande miljöer för unga hbtqi-personer i den öppna fritidsverksamheten. Registrera dig till den redan idag!
Rätt att veta: – Hedersrelaterat våld och förtryck
Webbutbildningen Rätt att veta! – Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att samtala med unga om hedersrelaterat våld och förtryck, med särskilt fokus på perspektiven hbtqi, intellektuell funktionsnedsättning samt utsatthet för rasism. Här hittar du utbildningen
Olika verkligheter
I vår nationella ungdomsenkät finns frågor om sexuell läggning och könsidentitet. Det gör att vi kan få fram resultat specifikt om unga hbtq-personers levnadsvillkor. Den senaste ungdomsenkäten gjordes 2018 och i rapporten Olika verkligheter har vi fokuserat på unga hbtq-personer.
Mötesplatser för unga hbtqi-personer
MUCF har fått i uppdrag av regeringen att stärka förutsättningarna att skapa och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer i Sverige. Bland annat ska vi kartlägga antalet mötesplatser och var i landet de finns. Uppdraget pågår till mars 2025, och innebär att vi kan uppdatera den kartläggning vi gjorde 2019 - 2021.
Projektbidrag för mötesplatser för unga hbtqi-personer
Bidraget kan användas för att skapa fysiska eller digitala platser som huvudsakligen vänder sig till hbtqi-personer under tjugofem år. Ansökan öppnar vanligen i början av januari.
Organisationsbidrag för hbtq-organisationer
Organisationer som arbetar med att stärka ställningen i samhället för homo- och bisexuella, transpersoner och personer med könsöverskridande identitet eller uttryck och uppfyller kraven kan söka organisationsbidrag. Ansökan öppnar vanligen i början av juni.
Sändningar om unga hbtqi
Trygga platser för hbtqi-personer
Hösten 2021 handlade ett avsnitt av MUCF idag om Trygga platser för unga hbtqi-personer. Här kan du se det igen!
MUCF idag om Trygg skola för unga hbtqi-personer
Hösten 2022 ägnade vi första avsnittet av MUCF Idag åt unga hbtqi-personer och hur vi kan skapa en trygg skola för dessa elever. Missade du avsnittet? Ingen fara - det går utmärkt att se i efterhand!