Hoppa till huvudinnehåll
 

Ungdomspolitik

Sveriges ungdomspolitiska mål är att alla unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.

Våra uppdrag kommer från regeringen och det är också till dem som vi återrapporterar hur vårt arbete har gått. Under perioden 2022-2024 kommer vi särskilt arbeta för:

  • ökad social inkludering och att fler unga etablerar sig i arbets- och samhällslivet
  • ökad tillgång till meningsfulla och utvecklande fritidsaktiviteter för alla unga
  • minskade skillnader i ungas uppväxt- och levnadsvillkor
  • ökad psykisk hälsa bland unga
Tre unga personer som sträcker armarna mot himlen. Fotograf: Simon Maage/Unsplash

Uppdrag

Våra uppdrag beskrivs i regeringens instruktion och i ett årligt regleringsbrev till myndigheten. Under ett verksamhetsår finns också möjlighet för regeringen att ge oss ytterligare uppdrag. En del uppdrag har vi under en lång tid och andra är mer kortsiktiga. 

Verktyg

Till dig som möter unga i din profession, finns verktyg som kan underlätta och hjälpa dig i ditt arbete. Vi erbjuder till exempel ett demokratipaket som lärare kan ha användning för i sin undervisning, ett stödmaterial till öppen fritidsverksamhet och ett utbildningspaket om hur man kan prata om hälsa, relationer, sex och jämställdhet med unga. 

Uppföljning

Vi följer upp ungas levnadsvillkor, bland annat genom tre rapportserier:

  • Fokus: en årlig fördjupning där vi undersöker ett aktuellt ämne
  • Ung idag: en årlig fördjupning utifrån statistik från ungidag.se
  • Unga med attityd: analys var sjätte år av ungas attityder och värderingar till samhällsfrågor.

Aktuellt

I LUPP får unga säga vad de tycker - anmälan för 2025 är nu öppen

40 procent av alla unga vill vara med och påverka i frågor som rör deras kommun. Ett sätt att låta unga komma till tals och hålla sig uppdaterad kring hur ungdomar har det i din kommun eller region är genom ungdomsenkäten LUPP.

Anmälan till EU-skolvalet är öppen

Nu har anmälan öppnat för Skolval i samband med valet till Europaparlamentet. Skolvalet är öppet för alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige och är därigenom en av Sveriges största demokratisatsningar.

LUPP gör unga delaktiga - Anmälan för 2024 är nu öppen

Ungdomsenkäten LUPP används av omkring 100 kommuner och regioner runt om i landet. LUPP är ett kostnadsfritt verktyg för att skapa delaktighet för unga på lokal nivå. Och det fungerar. Enligt 97 procent av kommunerna bidrar LUPP till att göra unga mer delaktiga. Här berättar vi mer om LUPP, hur du gör för att delta, och om andra verktyg för att göra unga delaktiga.

Unga berättar om EU:s ungdomsdialog – varför engagera sig?

EU:s ungdomskonferens gick av stapeln i Växjö den 20–22 mars. MUCF pratade med några av delegaterna som hade samlats från hela Europa. Resultatet blev 10 videointervjuer med reflektioner från konferensen och EU:s ungdomsdialog.

Visste du att...

... 61 procent av Sveriges unga är intresserade av samhällsfrågor?