Hoppa till huvudinnehåll
 

Ungdomspolitik

Sveriges ungdomspolitiska mål är att alla unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.

Våra uppdrag kommer från regeringen och det är också till dem som vi återrapporterar hur vårt arbete har gått. Under perioden 2022-2024 kommer vi särskilt arbeta för:

  • ökad social inkludering och att fler unga etablerar sig i arbets- och samhällslivet
  • ökad tillgång till meningsfulla och utvecklande fritidsaktiviteter för alla unga
  • minskade skillnader i ungas uppväxt- och levnadsvillkor
  • ökad psykisk hälsa bland unga
Tre unga personer som sträcker armarna mot himlen. Fotograf: Simon Maage/Unsplash

Uppdrag

Våra uppdrag beskrivs i regeringens instruktion och i ett årligt regleringsbrev till myndigheten. Under ett verksamhetsår finns också möjlighet för regeringen att ge oss ytterligare uppdrag. En del uppdrag har vi under en lång tid och andra är mer kortsiktiga. 

Verktyg

Till dig som möter unga i din profession, finns verktyg som kan underlätta och hjälpa dig i ditt arbete. Vi erbjuder till exempel ett demokratipaket som lärare kan ha användning för i sin undervisning, ett stödmaterial till öppen fritidsverksamhet och ett utbildningspaket om hur man kan prata om hälsa, relationer, sex och jämställdhet med unga. 

Uppföljning

Vi följer upp ungas levnadsvillkor, bland annat genom tre rapportserier:

  • Fokus: en årlig fördjupning där vi undersöker ett aktuellt ämne
  • Ung idag: en årlig fördjupning utifrån statistik från ungidag.se
  • Unga med attityd: analys var sjätte år av ungas attityder och värderingar till samhällsfrågor.

Aktuellt

tre unga personer

Så tyckte unga om jobb och plugg 2018 - snart vet vi vad de tycker idag

Fast jobb och ekonomisk trygghet var viktigt för unga 2018. De betonade det egna ansvaret för att få jobb och oron för arbetslöshet var historiskt låg. Sedan dess har mycket hänt i omvärlden; pandemi, geopolitiska oroligheter och hög inflation och lågkonjunktur. Snart kan du se om det påverkat ungas attityder till jobb och plugg; i februari kommer MUCF:s Attityd- och värderingsstudie 2025. Såhär såg de på arbete och utbildning 2018.

Fler hinder för unga i landsbygder – Så kan du arbeta i din kommun för att unga ska få det bättre

En femtedel av alla unga (16-25 år) i Sverige bor i en landsbygdskommun. Unga i Sverige har generellt goda levnadsvillkor men var de växer upp spelar roll för hur de mår, lever sina liv och hur de känner sig delaktiga i samhället. Det visar en ny rapport från MUCF om ungas levnadsvillkor i landsbygder, jämfört med unga som bor i städer och storstäder.

I LUPP får unga säga vad de tycker - anmälan för 2025 är nu öppen

40 procent av alla unga vill vara med och påverka i frågor som rör deras kommun. Ett sätt att låta unga komma till tals och hålla sig uppdaterad kring hur ungdomar har det i din kommun eller region är genom ungdomsenkäten LUPP.

Fler skolor och ökat valdeltagande i EU-skolvalet, men många elever får inte chansen att göra sin röst hörd

86 000 elever röstade i skolval i samband med valet till Europaparlamentet. Det innebär att mer än varannan elev, som gick på de skolor som deltog i demokratisatsningen, valde att göra sin röst hörd. Men det är fortsatt färre antal skolor som deltar i EU-skolvalet jämfört med riksdagsskolval.

Visste du att...

... 61 procent av Sveriges unga är intresserade av samhällsfrågor?