Uppdrag
Våra uppdrag beskrivs i regeringens instruktion och i ett årligt regleringsbrev till myndigheten. Under ett verksamhetsår finns också möjlighet för regeringen att ge oss ytterligare uppdrag. En del uppdrag har vi under en lång tid och andra är mer kortsiktiga.
Verktyg
Till dig som möter unga i din profession, finns verktyg som kan underlätta och hjälpa dig i ditt arbete. Vi erbjuder till exempel ett demokratipaket som lärare kan ha användning för i sin undervisning, ett stödmaterial till öppen fritidsverksamhet och ett utbildningspaket om hur man kan prata om hälsa, relationer, sex och jämställdhet med unga.
Uppföljning
Vi följer upp ungas levnadsvillkor, bland annat genom tre rapportserier:
- Fokus: en årlig fördjupning där vi undersöker ett aktuellt ämne
- Ung idag: en årlig fördjupning utifrån statistik från ungidag.se
- Unga med attityd: analys var sjätte år av ungas attityder och värderingar till samhällsfrågor.
Aktuellt

Stora skillnader i vilka skolor som deltog i EU-skolvalet och bara ett fåtal skolor bjöd in politiska partier
Valdeltagandet i EU-skolvalet 2024 var rekordhögt. 55,3 procent av eleverna på de deltagande skolorna röstade. Men det var stora skillnader i deltagandet mellan skolor och kommuner. Endast 5 av 10 kommuner hade skolor som deltog och få elever fick träffa politiker på skoltid.
Lokala demokrativerkstäder motiverar unga att diskutera EU-frågor
Den 11:e omgången av EU:s ungdomsdialog är igång och det innebär en ny möjlighet för organisationer att engagera unga i EU-frågor. Genom att arrangera lokala demokrativerkstäder ger man unga utrymme att prata om saker som är viktiga för dem och man skapar ett brett mandat för Sveriges ungdomsrepresentanter att föra fram budskapen i ungdomsdialogen på EU-nivå. MUCF och LSU erbjuder stöd till demokrativerkstädernas arrangörer, som kan anmäla intresse för att få hjälp av en processledare.
Unga samer utsatta för rasism – kräver långsiktiga insatser
Nästan hälften av alla unga samer upplever att de har blivit illa behandlade eller trakasserade för att de är samer. Rasistiska uttryck har normaliserats och blivit en del av vardagen för många unga. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) lyfter nu behovet av långsiktiga insatser för att motverka och förebygga rasism mot unga samer.

Så tyckte unga om jobb och plugg 2018 - snart vet vi vad de tycker idag
Fast jobb och ekonomisk trygghet var viktigt för unga 2018. De betonade det egna ansvaret för att få jobb och oron för arbetslöshet var historiskt låg. Sedan dess har mycket hänt i omvärlden; pandemi, geopolitiska oroligheter och hög inflation och lågkonjunktur. Snart kan du se om det påverkat ungas attityder till jobb och plugg; i februari kommer MUCF:s Attityd- och värderingsstudie 2025. Såhär såg de på arbete och utbildning 2018.
Visste du att...
... 61 procent av Sveriges unga är intresserade av samhällsfrågor?