Hoppa till huvudinnehåll
 

Ung idag 2025, del 2

En fördjupad bild av ungas bostadssituation i Sverige

Rapporten Ung idag 2025 - en fördjupad bild av ungas bostadssituation i Sverige
Utgivningsdatum:
Sidor: 45

Ladda ner för utskrift

För att nå upp till Sveriges ungdomspolitiska mål ska alla unga ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Rapporten Ung idag 2025:2 – en fördjupad bild av ungas bostadssituation visar att hälften av unga 16–29 år bor med föräldrar. Andelen minskar dock kraftigt med stigande ålder, samtidigt finns det unga över 25 år som bor i föräldrahemmet. Goda boendeförhållanden och möjligheten att ordna eget boende och etablera sig på bostadsmarknaden är en viktig del i att ha makt att forma sitt eget liv. 

I den här rapporten beskrivs hur unga i Sverige bor och hur de upplever sin boendesituation, samt vilka grupper av unga som möter större utmaningar på bostadsmarknaden.

Rapporten visar att de flesta unga är nöjda med sin bostadssituation, men vi ser att det finns skillnader mellan olika grupper av unga. Unga utrikes födda är mindre nöjda med sin boendesituation och platsen där de bor än andra unga. De oroar sig också i högre grad för att bli bostadslösa. Det är även vanligare att utrikes födda unga anger att de blivit orättvist behandlade i samband med att de sökt bostad jämfört med inrikes födda unga. 

Unga som studerar eller arbetar är mer nöjda med sin bostadssituation än unga med annan sysselsättning. 

Rapporten visar också att en högre andel unga med aktivitetsersättning bor med föräldrar än unga generellt.

För att Sverige ska leva upp till de ungdomspolitiska målen ska alla unga, oavsett kön, födelseland, var de bor eller om de har någon form av funktionsnedsättning, ha goda boendeförhållanden och kunna ta steget in i vuxenlivet genom likvärdiga förutsättningar när det är dags att flytta hemifrån.

En del av Sveriges ungdomspolitiska uppföljningssystem

Rapporten är en del av MUCF:s uppföljning av Sveriges ungdomspolitiska mål. Den utgår från de indikatorer över ungas levnadsvillkor som MUCF följer och publicerar på ungidag.se.

Tidigare rapporter

Ta gärna del av tidigare rapporter i serien UNG IDAG.