Bidrag - ett verktyg för demokrati
MUCF fördelar olika slags bidrag för att stödja organisering, initiativ och verksamhet i civilsamhället. Både statsbidrag och EU-bidrag.
Vilka är civilsamhället?
Definitionen av civila samhället är "en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor, grupper och organisationer agerar tillsammans för gemensamma intressen". (Prop. 2009/10:55)
De sex principerna
Det finns sex grundläggande principer som är vägledande för relationen mellan det offentliga och det civila samhället. Dessa är Självständighet och oberoende, Dialog, Kvalitet, Långsiktighet, Öppenhet och insyn samt Mångfald.Läs mer om principerna här.
Civilsamhället och offentlig sektor i samverkan
Få aktörer kommer långt på egen hand utan att samarbeta med andra. Det finns många bra sätt att föra dialog och samverka. MUCF har bland annat tagit fram en Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället. Läs mer om samverkan här.
Kunskapsstöd till det civila samhället
Är du engagerad i en förening eller vill starta en ny organisation? Här kan du bland annat lära dig mer om föreningsteknik samt vilka lagar och regler som påverkar civilsamhället.
Civilsamhällets digitalisering
MUCF har i uppdrag av regeringen att öka kunskaper om digitaliseringens påverkan på civilsamhällets förutsättningar att verka. Här har vi samlat vad MUCF och andra aktörer gör inom området.
Hot och hat mot det civila samhället
Det civila samhället har en viktig roll som röstbärare och opinionsbildare. Det finns dock undersökningar som visar att hot och hat mot det civila samhället ökar. På regeringens uppdrag har MUCF tagit fram en kartläggning av omfattningen och konsekvenser av trakasserier, hot och våld som riktas mot det civila samhällets organisationer. Med denna som bas arbetar MUCF vidare med frågan utifrån flera olika strategier.
Nätverk
MUCF samordnar flera nätverk med syfte att utbyta kunskap och erfarenheter. Läs mer om våra olika nätverk.
Aktuellt
Bidrag för särskilt utsatta gör stor skillnad och blir därför kvar
En ny MUCF-rapport beskriver hur organisationer har använt bidraget för socialt särskilt utsatta på grund av Sveriges ekonomiska situation. Stigande matpriser och ökande levnadskostnader som höjda hyror och elpriser försvårade för människor i ekonomisk utsatthet under 2023.
Organisationers förberedelser inför ett förväntat fritidskort
Regeringen gav MUCF i uppdrag att fördela 20 miljoner kronor för att de organisationer som beviljades organisationsbidrag för barn- och ungdomsorganisationer för verksamhetsår 2024 ska kunna förbereda sig inför ett förväntat införande av ett fritidskort för barn och unga 2025.
Den 7 november öppnar ansökan om bidrag för volontärsamordning
Syftet är att stödja volontärsamordning och därigenom öka möjligheterna för personer att engagera sig i ideell verksamhet under 2025.
Den 1 januari 2025 börjar nya demokrativillkor att gälla för dig som söker statsbidrag
Regeringen beslöt den 18 juni att införa nya demokrativillkor för organisationer som söker statsbidrag. Villkoren berör alla som söker statsbidrag och börjar gälla den 1 januari 2025.
Kompetensutveckling
Utbildningen Civila samhället i samhället är för tjänstepersoner inom offentlig eller ideell sektor som vill ha fördjupad kunskap om det civila samhället och redskap att använda i det dagliga arbetet.