Hoppa till huvudinnehåll
 

Fler utmaningar för civilsamhället i landsbygder än i städer – så kan du jobba för bättre förutsättningar

Nyhet -

Civilsamhällesorganisationer i landsbygder spelar en avgörande roll för lokalsamhällets sammanhållning och fritidsutbud. Men begränsade resurser, svårigheter med generationsskifte och en urban norm som ofta styr samhällsplaneringen ställer organisationerna inför utmaningar. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Jobbar du eller är engagerad inom civilsamhället, eller arbetar du inom det offentliga med frågor som rör civilsamhället eller i samverkan med lokala organisationer och föreningar?  Då kan rapporten Gemenskap och social närhet – civilsamhällets styrkor och utmaningar i landsbygder öka din kunskap om hur förutsättningarna skiljer sig mellan civilsamhällesorganisationer i landsbygder och städer och vilka utmaningar som civilsamhällesorganisationer i landsbygder möter.  

Rapporten visar att civilsamhället i landsbygder ofta fungerar som en sammanhållande länk i mindre samhällen och tar ett stort ansvar för lokal service och fritidsaktiviteter. Samtidigt står organisationerna inför utmaningar som att driva verksamheten med begränsade resurser. Utmaningar i generationsskifte i föreningsstyrelser och ett svikande engagemang i det organiserade civilsamhället upplevs också som större av organisationer i landsbygder än i städer. 

Något som däremot upplevs bättre i landsbygder än i städer är förståelse från offentliga företrädare för deras arbete och värde. När det gäller dialog och samverkan svarar 63 procent av föreningarna i landsbygdskommuner att offentliga företrädare har god förståelse för de värden föreningarna skapar för sina medlemmar och för andra, jämfört med 50 procent i storstadskommuner. Att alla känner alla gör att det finns en ömsesidig förståelse mellan kommunens företrädare och företrädare för civilsamhället men att kontakter i hög grad är personberoende.

Här nedan tipsar vi om några av de stöd och verktyg som vi på MUCF:s har och vad du kan göra för att förbättra förutsättningarna för civilsamhällesorganisationer i din kommun.

Samverkansmodellen

För att gemensamt möta samhällets utmaningar behöver kommuner, regioner och civilsamhället hitta former för att samverka. MUCF har tillsammans med civilsamhället och offentlig sektor tagit fram en modell för samverkansprocesser. Den hjälper offentliga aktörer och civilsamhällesaktörer att skapa samverkan som är till nytta för alla parter.

Läs mer om samverkansmodellen.

Utbildningen Civila samhället i samhället

Kompetensutveckla dig genom utbildningen Civila samhället i samhället där du som tjänsteperson inom offentlig eller ideell sektor får fördjupad kunskap om det civila samhället och redskap att använda i ditt dagliga arbete.

Läs mer om utbildningen Civila samhället i samhället. 

Nätverk för kommuner och civilsamhället

MUCF samordnar ett nätverk för kommuner och civilsamhället för att stärka och få ett mer koordinerat samarbete med civilsamhället på lokal och regional nivå genom gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och inspiration. Nätverket riktar sig till tjänstepersoner i kommunen som jobbar med civilsamhällesfrågor och företrädare från civilsamhället.

Läs mer om nätverk för kommuner och civilsamhället.

Regionnätverk för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF samordnar  även ett nätverk för Sveriges regioner för att främja arbetet med ett ungdomsperspektiv och samverkan med civilsamhället i regionerna. Regionträffarna sker oftast två gånger per år och riktar sig till regionala politiker och tjänstepersoner som arbetar med ungdoms- och civilsamhällesfrågor eller har ett intresse av att lära sig mer om områdena. 

Läs mer om Regionnätverket för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Bidrag

MUCF fördelar statsbidrag och EU-bidrag till verksamheter och projekt som gör nytta för Sveriges unga och för det svenska civilsamhället. MUCF har olika slags statsbidrag man kan söka i form av organisationsbidrag, projektbidrag och verksamhetsbidrag. 

Vi är även nationellt programkontor för Erasmus+ Ungdom och Idrott och Europeiska solidaritetskåren som är EU:s främsta verktyg för att genomföra den gemensamma europeiska ungdomspolitiken. 

Läs mer om bidragen och se vilka bidrag som går att söka just nu. 

Funderar du på att söka projektbidrag? För att er ansökan ska bli bra behöver ni beskriva ert projekt. Ju tydligare ni kan visa hur ert projekt bidrar till syftet med bidraget, desto bättre ansökan. 

Här kan du få tips om hur du skriver framgångsrika projektansökningar.