Hoppa till huvudinnehåll
 

Utställningen Z+46 lyfter fram unga romers berättelser

Nyhet -

I år är det 80 år sedan Förintelsen och den mörka tiden i romernas historia. I Sverige, liksom i många delar av Europa, är romer fortfarande utsatta för diskriminering och fördomar. Utställningen Z+46 belyser denna problematik genom att unga romer får berätta om sin vardag i Sverige idag, samt hur antiziganismen påverkar deras liv och framtid.

Under Förintelsen stämplades romer, liksom andra minoriteter, med särskilda markeringar i nazisternas koncentrationsläger. Romer tatuerades med ett "Z" följt av en sifferkombination för att identifiera varje enskild fånge. Denna grymma handling var en del av en systematisk avhumanisering, där människor reducerades till nummer. Idag, 80 år efter Förintelsen, är romer fortfarande utsatta för diskriminering. Utredningar visar att romer har sämre tillgång till utbildning, upplever diskriminering på arbetsmarknaden och att vårdsystemet ofta saknar förståelse för deras historia, kultur och situation. 

Utställningen Z+46 ger en inblick i ungas vardag, tankar och drömmar. Genom att ge fyra unga romer i åldrarna 17–23 år från tre olika städer en plattform att dela sina erfarenheter, undersöker utställningen hur antiziganismen påverkar deras liv och framtid. Z refererar till det prefix som nazisterna tatuerade på romer i koncentrationslägren under Förintelsen. +46 är riktnumret till Sverige och sätter fokus på de unga romer som växer upp i dagens Sverige. Z+46 belyser inte bara romernas utsatthet, utan även deras styrka och motståndskraft genom generationer.

Bilden visar fyra unga romer i dagens Sverige

foto: George Grigoriadis

Utställningen är en insats inom MUCF:s regeringsuppdrag att motverka antiziganism och har tagits fram i samverkan med Gemensamma Romers Internationella Förbund (GRIF) och invigs den 3 december, klockan 17.00 på Mångkulturellt centrum, Fittja gård. Läs mer om invigningen här. 

- Att involvera unga romer i arbetet mot antiziganism ser vi som ett jätteviktigt bidrag till den tjugoåriga strategin för romsk inkludering. Det övergripande målet i den strategin är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Och vad är inte bättre då än att lyssna in de som är unga idag? Här har samverkan med GRIF varit helt avgörande för att nå de unga romerna, säger Dharana Favilla, utvecklingsledare på MUCF som leder regeringsuppdraget. 

MUCF:s uppdrag kommer att slutrapporteras den 1 mars 2025. Utställningen Z+46 kommer under 2025 att förvaltas av GRIF och finnas tillgänglig för digital nedladdning.

Om utställningen

Z+46 är en insats inom regeringsuppdraget Att förebygga och motverka antiziganism med syfte att stärka förutsättningarna för unga romer att själva genomföra insatser som kan bidra till ökad synlighet och kunskap om unga romer och unga romers utsatthet för antiziganism. 

I utställningen hörs unga romers berättelser om deras vardag, utmaningar och drömmar i dagens Sverige. Utställningen har producerats i samverkan mellan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Gemensamma Romska Internationella Förbund (GRIF). Andra samverkanspartners, som har försett ambassadörerna med kunskapshöjande insatser, är Sveriges Museum om Förintelsen, Länsstyrelsen i Stockholm, Forum för levande historia och Radio Romano.