I LUPP får unga säga vad de tycker - anmälan för 2025 är nu öppen
40 procent av alla unga vill vara med och påverka i frågor som rör deras kommun. Ett sätt att låta unga komma till tals och hålla sig uppdaterad kring hur ungdomar har det i din kommun eller region är genom ungdomsenkäten LUPP.
Ungdomsenkäten LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) används av omkring 110 kommuner och fem regioner runt om i landet. LUPP är en kostnadsfri process för att skapa delaktighet för unga på lokal nivå. Genom ungdomsenkäten tar regioner och kommuner reda på hur just deras unga mår och hur de ser på framtiden. LUPP-processen hjälper sen till att stärka kommunernas ungdomspolitiska arbete.
Läs mer och anmäl din kommun eller region till att genomföra LUPP 2025 här.
Att unga är delaktiga, sluter upp och har kunskap om hur en demokrati fungerar är på sikt avgörande för demokratins överlevnad. MUCF:s rapport Ung idag 2024:2 - En fördjupad bild av ungas inflytande och delaktighet visar att valdeltagandet bland unga (18-24 år) i Sverige minskar för första gången på 20 år. Det är också stora skillnader i valdeltagande mellan unga baserat på vilka socioekonomiska förutsättningar som finns där de bor.
Här kommer fler tips på hur vi på MUCF kan hjälpa dig i ditt arbete med att göra unga mer delaktiga:
- MUCF idag, digital sändning den 19 december med temat Ungas delaktighet i demokratin. Under sändningen får du ta del av hur kommuner och skolor arbetar med sina demokratiuppdrag för att stärka ungas delaktighet i demokratin. Du får möta tjänstemän och lärare, elevrepresentanter och myndigheter och inspireras av olika arbetssätt och perspektiv.
- MUCF:s metodmaterial Varför bry sig om demokrati? är en lärarhandledning som består av fyra lektionsupplägg för högstadie- och gymnasieskolor. Syftet är att stärka ungas delaktighet och skapa engagemang för demokratifrågor.
- MUCF:s demokratipaket innehåller verktyg och material som kan underlätta för dig som vill prata demokrati med unga i skolan och på fritiden. Det innehåller bland annat webbutbildningen Prata EU och olika former av stöd och material som ger inspiration och vägledning.
- På mucf.se/skolval kan du se hur elever på de skolor som anmälde sig till EU-skolvalet 2024 röstade, och jämföra resultatet mellan skolor och kommuner.
- Ett viktigt verktyg för att fler unga ska bli delaktiga i EU-frågor är EU:s ungdomsdialog. Alla unga i Sverige är välkomna att delta och lokala demokrativerkstäder som kan arrangeras både av kommuner och organisationer är ett sätt att samla in ungas åsikter. Läs mer om att delta i EU:s ungdomsdialog och arrangera lokala demokrativerkstäder.