Hoppa till huvudinnehåll
 

Så tyckte unga om jobb och plugg 2018 - snart vet vi vad de tycker idag

Nyhet -
tre unga personer

Fast jobb och ekonomisk trygghet var viktigt för unga 2018. De betonade det egna ansvaret för att få jobb och oron för arbetslöshet var historiskt låg. Sedan dess har mycket hänt i omvärlden; pandemi, geopolitiska oroligheter och hög inflation och lågkonjunktur. Snart kan du se om det påverkat ungas attityder till jobb och plugg; i februari kommer MUCF:s Attityd- och värderingsstudie 2025. Såhär såg de på arbete och utbildning 2018.

Den senaste Attityd- och värderingsstudien som släpptes 2019 visade att det blivit allt viktigare för unga att ha ekonomisk trygghet och fast anställning. 83 procent tyckte att detta var viktigt, jämfört med 77 procent unga 2013. Unga med behovsanställningar var lika oroade för sin ekonomi som unga arbetslösa.  

-    Det ska bli intressant att se om unga fortsatt betonar vikten av fast anställning och av ekonomisk trygghet. Inträde och etablering på arbetsmarknaden är ett av de viktigaste stegen i en ung människas liv, men det är också en central fråga för samhällsekonomin. En viktig faktor är att vi på samhällsnivå har kunskap om och förståelse för hur unga själva ser på arbete och studier; vilka deras drivkrafter, behov och utmaningar är. Denna studie bidrar i att ge den kunskapen, säger Stefan Holmgren, ställföreträdande generaldirektör, MUCF. 

De unga tyckte också att de själva har ansvar för att skaffa jobb, i högre grad än de tyckte att det var samhällets ansvar genom olika insatser. 

Pluggade för att få bättre jobb
Mer än hälften valde att studera vidare. För majoriteten var drivkraften att få ett bra jobb. Av dem som gick vidare till högre utbildning efter gymnasiet svarade cirka 70 procent att de pluggade vidare för att få ett bra jobb. Hälften svarade att de pluggade vidare för att utvecklas som person. 

Låg oro för arbetslöshet 2018 – men stora förändringar i omvärlden sedan dess
Ungas oro för att bli arbetslösa sjönk successivt från1993 och framåt. 2018 var det en rekordlåg andel i ungdomsgenerationen som oroade sig för att bli arbetslösa; 34 procent, jämfört med cirka 40 procent 2013 och 60 procent 1993. 

-    Det har hänt mycket i omvärlden sedan den senaste attityd- och värderingsstudien. Vi har varit igenom en pandemi, vi ser geopolitiska oroligheter och krig i närområdet, och inte minst, inflation och lågkonjunktur. Det blir väldigt intressant att se hur detta påverkat ungdomars inställning till jobb och arbetslöshet, säger Sofia Zere, avdelningschef på MUCF. 

I februari 2025 publicerar vi vår första del av Attityd- och värderingsstudien 2025; om Arbete och utbildning. 

Här hittar du rapporten Attityd- och värderingsstudien 2019 om Arbete och arbetsmarknad.