Regionträff: Öka motståndskraften mot hot och hat
Denna förmiddag delar vi kunskap om hur vi kan värna demokratin genom samverkan för att öka motståndskraften mot hot och hat. Som vanligt har vi fokus på unga och civilsamhället i en regional kontext.
Det öppna demokratiska samtalet har blivit alltmer ansatt av hat, hot och desinformation. Detta drabbar både politiskt aktiva, tjänstepersoner och civilsamhällets företrädare och medlemmar. MUCF:s Kartläggning av hot och hat mot det civila samhället visar att organisationer som arbetar med antirasism, HBTQI-frågor och jämställdhet är särskilt utsatta. Ska vi kunna ta oss an de utmaningar samhället står inför behöver vi förtroendevalda, tjänstepersoner och ideella som vill, kan och vågar engagera sig. Under Regionträffen får vi ta del av exempel på hur man kan arbeta med dessa frågor.
Vi bjuder även in till dialog om ungas politiska engagemang utifrån MUCF:s senaste Ung Idag rapport som bland annat visar på att unga förtroendevalda är mer utsatta för hot och hat än äldre vilket sammanfaller med en minskning av andelen unga förtroendevalda.
Dialogen kommer även koppla an till promemoria Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner (Ds 2024:10) som gick ut på remiss under sommaren. I denna promemoria föreslås en skyldighet för kommuner och regioner att förebygga att politiskt förtroendevalda som fullgör ett förtroendeuppdrag på heltid eller betydande del av heltid, utsätts för ohälsa eller olycksfall till följd av hot och våld. Förslaget syftar till att stärka skyddet mot hot och våld för bland annat kommunal- och regionråd där lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Dialogträff
Efter Regionträffen öppnar vi upp till en dialogträff på 30 minuter. Syftet med dialogträffen är att ge möjlighet och tid att utbyta reflektioner och erfarenheter med varandra kring dagens tema.
Datum: 24 oktober
Tid: 09:00 - 11.20 samt möjlighet till dialogträff 11.30 - 12.00
Plats: Digitalt
MUCF:s regionnätverk träffas två gånger per år och riktar sig till regionala politiker och tjänstepersoner som arbetar med ungdoms- och civilsamhällesfrågor eller har ett intresse av att lära sig mer om områdena.
Medverkande gäster
Aida Birinxhiku (S), tjänstgörande riksdagsledamot.
Aida medverkar i dialog gällande unga politiskt förtroendevalda.
Henrietta Modig Serrate, regionstyrelsens ordförande, Region Kronoberg, sedan april 2024.
Henrietta medverkar i samtal utifrån att vara politiskt förtroendevald verksam på regional nivå samt kopplat till promemoria Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner (Ds 2024:10)
Jenny Hansson, Säkerhetsstrateg, Region Kronoberg
Camilla Kullander, Strateg social hållbarhet Karlstad kommun.
Sedan 2017 utbildar Karlstads kommun förtroendevalda och medarbetare för att hjälpa dem att hantera hot, hat och otillåten påverkan. Camilla Kullander berättar om hur de påbörjade sitt arbete och hur strategierna och verktygslådan har fyllts på under åren som gått. Hon kommer att beskriva hur man successivt har sett över arbetssätt, anvisningar och stöd för att få spelreglerna att genomsyra hela verksamheten. Den interna utbildningen har på senare år även kompletterats med en extern utbildning för att öka kunskapen om det demokratiska samtalet. Den riktar sig till alla karlstadsbor via föreningar och kommunens egna verksamheter.
My Bergklint, Program Lead, Nordic Safe Cities
My Bergklint arbetar på Nordic Safe Cities med initiativet Trygg och Säker Digital Stad. Initiativet startade i Malmö för tre år sedan, och idag har sju mer städer från Danmark, Norge och Sverige fått sina lokala offentliga online samtal kartlagda. Genom analyserna av de offentliga online-samtalen, både på lokal och nationell nivå, får lokala yrkesverksamma en djupare förståelse för vem hatet riktas mot och vilka frågor och händelser som utlöser hat. Med nya verktyg som stärker det förebyggande arbetet är målsättningen att skydda invånarna från skadligt innehåll online, förebygga polarisering och extremism och på så sätt skapa en säkrare digital demokrati.
My berättar om de nordiska online trender vi ser kopplat till demokratin, vad NSCs analyser visar och lyfter fram goda exempel på hur man kan öka motståndskraften mot hot och hat.
Mats Jonsson, säkerhetschef Region Västernorrland
I region Västernorrland har man arbetat med frågor kopplade till hat, trakasserier och hot som riktas mot förtroendevalda sedan några år tillbaka. Mats Jonsson har lett arbetet och berättar om vad det var som hände, som plötsligt gjorde frågorna så viktiga, hur de har byggt upp sina säkerhetsstrukturer och vilka förändringar som går att se idag.