Rätt att veta! - Könsstympning av flickor och kvinnor
Under 2022 utvecklar vi utbildningspaketet Rätt att veta!. Den 7 oktober hade vi ett kostnadsfritt seminarium om könsstympning av flickor och kvinnor, med fokus på bemötande och samtal. Välkommen att ta del av sändningen i efterhand!
Att leva med konsekvenserna av könsstympning är vardag för många flickor och kvinnor. Du som arbetar med barn och unga spelar en viktig roll i att förebygga, uppmärksamma och erbjuda stöd. I seminariet får du som yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om vad könsstympning är och vilka konsekvenser det kan leda till. Du får också konkret stöd i hur du kan bemöta och samtala med dessa barn och unga.
Program
Moderator är Madeleine Söderberg, utvecklingsledare på MUCF
Här kan du ta del av de bilder som dagens föredragshållare visade:
8.30-8.40: Inledning
8.40-8.50: Min erfarenhet av könsstympning med Anissa Mohammed Hassan, Barn- och kvinnorättskämpe
8.50-9.35: Kvinnlig könsstympning - långsiktiga konsekvenser med Cecilia Berger, biträdande överläkare, Amelmottagningen Södersjukhuset i Stockholm
9.35-9.50: Paus
9.50-10.35: Bemöta, samtala och hänvisa rätt med Anissa Mohammed Hassan
10.35-10.40: Hur kan civilsamhället ge stöd? med Luul Jama från den ideella föreningen Existera.
10.40 -10.50: Paus
10.50-11.10: Goda exempel och stöd för samtal. Medverkande:
- Jurgita Ravaityte Kristoffersson, Västerås stad, berättar om en lathund som elevhälsan har tagit fram för samtal om könsstympning.
- Annica Dahlqvist, Migrationsverket berättar om hur de arbetar med att utreda riskerna för att ett barn utsätts för könsstympning.
- Helena Stålhammar, Socialstyrelsen presenterar ett nytt samtalsstöd för socialtjänsten
11.10-11.25: Nationellt stöd från Nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck med Issis Melin, sakkunnig hedersrelaterat våld och förtryck
11.25-11.30: Avslutning
Seminariet arrangeras av MUCF i samverkan med Migrationsverket, Nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten och UMO (som driver umo.se och youmo.se).
Mer kunskap och stöd att ta del av och använda!
- Brottsoffermyndigheten arrangerar under hösten en utbildningsserie om våld i nära relationer, Riva Hinder. Utbildningsserien vänder sig till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt yrke eller i ditt ideella arbete.
- Existera är en ideell förening som ger stöd till kvinnor som har blivit utsatta för könsstympning och som arbetar för att motverka att fler flickor utsätts. Föreningen erbjuder även utbildning och ger råd till yrkesverksamma som möter målgruppen.
- På hedersfortryck.se kan du få kunskap om bland annat vad könsstympning av flickor och kvinnor är, vilka konsekvenser det kan få och vilken lagstiftning som finns i Sverige.
- Jämställdhetsmyndigheten har gjort en kartläggning av 8 civilsamhällesorganisationers arbete mot könsstympning av flickor och kvinnor. Syftet med kartläggningen var att undersöka arbetssätt och metoder mot könsstympning och på vilket sätt dessa har utvärderats.
- Jämställdhetsmyndigheten har även publicerat en handbok för dig som är barn- och ungdomsledare, Den lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor. Här kan du även se en kort film: Tystnad är inte lösningen.
- På Socialstyrelsens webbplats kan du ta del av information, kunskap och stöd som rör könsstympning.
- Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en skrift som är tänkt att fungera som stöd till dig som arbetar i vården och som möter könsstympade kvinnor i din kliniska vardag.
- SKR erbjuder en seminarieserie under namnet Glo och sno. Den 19 oktober arrangerar de ett seminarium om vården för kvinnor som utsatts för könsstympning.
- Socialstyrelsen erbjuder en webbutbildning till vårdanställda om könsstympning av flickor och kvinnor. Utbildningen ger en översikt över vad könsstympning är, hur vanligt det är och hur sjukvården kan arbeta förebyggande för att förhindra att flickor i Sverige blir utsatta. Du registrerar dig på Socialstyrelsens utbildningsplattform för att ta del av utbildningen.
- Södersjukhuset har en mottagning för flickor och kvinnor med erfarenhet av kvinnlig omskärelse/könsstympning, Amelmottagningen. Vid mottagningen kan alla flickor och kvinnor få hjälp, oavsett var de bor i Sverige.
- Södersjukhuset har även gjort en verktygslista för yrkesverksamma som möter flickor och kvinnor som blivit utsatta för könsstympning.
- På UMO.se kan unga läsa om könsstympning, var man kan få hjälp och se bilder på hur snippan kan se ut efter olika ingrepp. På Youmo.se finns liknande information översatt till sex olika språk. Youmo.se är en sajt där delar av innehållet på UMO finns översatt till lätt svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinska och dari.
- Du som möter barn och unga som blivit utsatta för könsstympning eller riskerar att könsstympas kan få stöd i Våga se – En vägledning för stöd, vård och skydd av flickor och kvinnor som är eller riskerar att bli könsstympade. Vägledningen är framtagen av Länsstyrelsen Östergötland.