Hoppa till huvudinnehåll
 

Ungdomsprojekt får dela på 9,8 miljoner kronor i EU-bidrag

2022-07-06 - 10:53

Tio svenska projekt för unga får dela på cirka 9,8 miljoner kronor i bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Pengarna kommer från EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren, som främjar internationella samarbeten och ökad rörlighet för unga i Europa.

Bidragen från EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren ska gå till småskaliga partnerskap och samarbetspartnerskap. Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina öppnades i våras även en extra ansökningsrunda för bidrag till solidaritetsprojekt och projekt för ungas delaktighet.

– De mest populära ämnena i de inskickade projekten handlade om inkludering, främjande av jämlikhet och icke-diskriminering, samt miljö- och klimatförändringar. Alla dessa frågor är högaktuella just nu och det reflekteras tydligt i ansökningarna, säger Johan Lycke, chef för avdelningen för internationellt samarbete på MUCF.

Sju projekt som rör småskaliga partnerskap och samarbetspartnerskap har valts ut bland 25 ansökningar. De får nu dela på cirka 9,6 miljoner kronor.
Ett par exempel på projekt som får bidrag:
Kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Projektet Youth Active Participation Platforms ska genomföras tillsammans med en partnerorganisation i Italien. Projektets mål är att skapa en plattform för unga människors deltagande i politiskt och socialt liv.
Internationella kvinnoföreningen i Malmö. Speak It Up: Youth Public Speaking Skills Development Towards a Democratic Society in Contemporary Europe är ett projekt inom samarbetspartnerskap. Det ska genomföras ihop med andra partnerorganisationer i Sverige, Litauen, Polen, Grekland, Italien, Cypern och Bulgarien. 

I en extra ansökningsrunda för bidrag till solidaritetsprojekt och projekt för ungas delaktighet fick MUCF in totalt åtta ansökningar. Bidragen på cirka 260 000 kronor har fördelats på tre organisationer och syftar till att erbjuda unga möjlighet att engagera sig lokalt för att stötta dem som drabbats av kriget i Ukraina. 

– Alla projekt som beviljats i den här rundan drivs av engagerade unga som vill agera i solidaritet med Ukraina. Det är extra roligt att se att de som beviljas medel är nya ansökare, säger Johan Lycke.

Dessa organisationer får bidrag:
Support Group Jönköping (SGJ). Projektet PuzzleIN: Creating Inclusive Environments for and with Newcomers planerar att skapa meningsfulla fritidsaktiviteter för nyanlända, stärka ungdomsledare från SGJ och bidra till mer inkluderande samhällen i Jönköping med omnejd. SGJ har grundats och drivs av nyanlända och/eller flyktingar som har som mål att skapa och stärka integration och inkludering lokalt och regionalt.
Ryska antikrigskommittén i Sverige, Stockholm. Projektet Media Literacy and Democratic Participation of Young People with Post-Soviet Background ska stödja och solidarisera sig med Ukraina i Rysslands aggression mot landet. De ska utveckla och stärka kritiskt tänkande och demokratikunskaper bland ungdomar med postsovjetisk bakgrund i Stockholmsområdet.
Dee Film Theatre, Sigtuna. Med hjälp av konst och kultur vill Migrerande kulturstöd i blågula toner och aktioner göra tillvaron mer meningsfull för ukrainska flyktingar men också för ensamma människor i Sverige. Projektet strävar efter att främja gemenskap och kunskapsutbyte kring olika kulturer genom exempelvis workshops som visar hur det svenska samhället fungerar.

– Precis som i tidigare kriser har civilsamhället klivit fram och tagit ett stort ansvar när människor från Ukraina flytt undan Rysslands invasion. Genom de här medlen skapas förutsättningar att i liten skala skapa bättre stöd för dem som kommit till Sverige för att söka skydd, säger Lena Nyberg, MUCF:s generaldirektör.

Alla beviljade bidrag är listade här.

Mer om EU-programmen:
Erasmus+
Europeiska solidaritetskåren