Svårt för många unga utrikes födda att klara utbildning och komma in på arbetsmarknaden
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ser allvarligt på de skillnader som fortfarande finns mellan unga utrikes födda och unga inrikes födda när det gäller resultat i skolan och möjligheten att etablera sig på arbetsmarknaden. Det framkommer i myndighetens nya rapport Hitta vägen! Ung idag 2019 – en studie om ungas väg genom skolan till arbetslivet.
I MUCF:s nya Ung idag-rapport presenteras en lägesbild av ungas väg genom utbildningssystemet mot etablering i arbetslivet. Särskilt fokus har unga som är födda utrikes fått eftersom det finns tydliga skillnader mellan grupperna unga inrikes födda och unga utrikes födda. MUCF konstaterar att det finns få tecken på att de ojämna levnadsvillkoren mellan de båda grupperna är på väg att jämnas ut på lång sikt.
Överlag har utvecklingen för unga på arbetsmarknaden sedan 2011 varit positiv. Mellan 2017 och 2018 har det även skett framsteg för gruppen utrikes födda. Trots det löper unga utrikes födda större risk att gå ut i arbetslöshet och den riskerar att bli mer långvarig.
Utrikes födda tjejer är sedan många år överrepresenterade i gruppen unga som varken arbetar eller studerar. Trots att de i högre grad än utrikes födda killar klarar grundskolan, uppnår behörighet till gymnasiet och blir behöriga till studier inom universitet eller högskola. Men det saknas fortfarande tillräcklig kunskap om varför situationen ser ut som den gör.
- Det är oroande att unga utrikes födda kvinnor har större svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden än unga utrikes födda män. Kvinnorna klarar sig i regel bättre genom utbildningssystemet än unga utrikes födda män, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.
- Det är ytterst angeläget att vi tittar närmare på unga utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Vi föreslår därför regeringen att vi, i samverkan med Arbetsförmedlingen och Jämställdhetsmyndigheten, får i uppdrag att utreda hinder och möjligheter för att målgruppen i högre utsträckning ska komma in på arbetsmarknaden. MUCF har stor erfarenhet av att ta fram och lyssna på ungas egna röster, vilket kan vara en viktig metod i det här fallet, säger Lena Nyberg.
Ung idag 2019 bygger på statistik från flera olika myndigheter som finns tillgänglig på www.ungidag.se.
Ladda ner rapporten Hitta vägen! Ung idag 2019 – en studie om ungas väg genom skolan till arbetslivet.
För mer information, kontakta presstjänsten på telefon: 010 160 10 20
Eller på mail: press@mucf.se