Resultatet från Skolval 2022 avslöjas på direktsänd valvaka
På måndag den 12 september vet vi hur det har gått när Sveriges elever har sagt sitt i Skolval 2022. Över en halv miljon elever, 78 procent av Sveriges högstadie- och gymnasieelever, har då haft möjlighet att delta i valet. Valresultatet presenteras på en digital valvaka som kan följas av alla.
I dag den 7 september är den sista dagen som elever kan rösta i Skolval 2022. På många av Sveriges högstadie- och gymnasieskolor har röstning, debatter med politiska ungdomsförbund, demokratidagar och samtal om politik i klassrummen pågått sedan i augusti.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar valet på uppdrag av regeringen. Det är en av Sveriges största demokratisatsningar för unga och är tänkt att lära elever om demokrati, politik och hur det går till att rösta i ett riksdagsval. Skolor från Sveriges alla län deltar, både friskolor och kommunala skolor. MUCF har i år också särskilt fokuserat på att få med särskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden. 1 584 högstadie- och gymnasieskolor är anmälda, vilket innebär att sammanlagt 568 650 elever har möjlighet att rösta.
Fyra svenska skolor i utlandet deltar i årets val: Ecole Suédoise de Paris, Skandinaviska skolan i Madrid, Svenska skolan i Nairobi och Svenska Skolan, Mallorca.
– Många förknippar skolval med möjligheten att rösta på ett parti. Men det handlar lika mycket om att lära sig om demokrati, det politiska systemet och att vi har en möjlighet att påverka hur vårt samhälle ser ut, säger Lena Nyberg, MUCF:s generaldirektör. Det är extra bra att skolor aktivt arbetar för att ge eleverna kunskaper om hur de kan göra medvetna val i sina liv.
MUCF sänder en digital valvaka måndagen den 12 september kl. 13-14. Då redovisas alla resultat från skolvalet på nationell nivå. Efter kl. 14 finns resultaten från skolvalet redovisade på nationell- , läns-, kommun- och skolnivå på skolval.mucf.se
Under valvakan blir det även inslag från skolor som deltagit i valet. MUCF:s utsända besöker Stiftelsen Viktor Rydbergs högstadium och gymnasium i Sundbyberg, Södervärnskolan i Visby samt Åsbackaskolan och Birgittaskolan i Örebro.
Valvakan leds av Babiker Malik, tidigare programledare för UR:s serie Demokrati helt enkelt. Gäster är Lena Nyberg, generaldirektör MUCF, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, Edvin Johansson, vice ordförande Sveriges elevråd, Mayson Joacimsbarn Persson, vice ordförande Youth 2030, Erik Lundberg, universitetslektor Högskolan Dalarna och Rebecka Hinn, uppdragsledare Skolval 2022, MUCF.
– Alla är välkomna att bevaka valvakan. Men vi hoppas ju särskilt att elever och personal på skolorna samlas för att tillsammans följa sändningen och sedan fortsätta samtalen om demokrati och politik i klassrummet, säger Rebecka Hinn, uppdragsledare för Skolval 2022 på MUCF.
– Många är förstås nyfikna på resultaten och kanske just för att jämföra dem med resultatet från de allmänna valen, säger Rebecka Hinn. Men vi kommer också att lägga fokus på vad som händer härnäst. Hur ska vi fortsätta arbeta med skolans demokratiuppdrag och elevernas nyfikenhet och intresse för demokrati, politik och samhällsfrågor? Engagemang och delaktighet är viktigt för att demokratin ska överleva.
Media kan följa valvakan digitalt eller bevaka den på plats i Malmö och Stockholm. Det går bra att besöka skolorna som MUCF sänder ifrån den 12 september. Obs! Anmäl ditt intresse till MUCF:s presstjänst press@mucf.se eller på 010-160 10 20.
Skolor som deltar i Skolval 2022: https://www3.mucf.se/skolval2022/SkolLista.do
Digitala valvakan den 12 september kl. 13-14: https://www.mucf.se/utbildningar-och-konferenser/valvaka-med-skolval-2022
Pressmeddelande Drygt en halv miljon elever kan rösta:
https://www.mucf.se/om-oss/pressmeddelanden/drygt-en-halv-miljon-elever-kan-rosta-i-skolval-2022
Fakta: MUCF har haft regeringens uppdrag att arrangera skolval, både i samband med riksdagsval och val till Europaparlamentet, sedan 2002. Vid det förra skolvalet i samband med riksdagsvalet 2018 deltog 391 045 elever.