Oro i världen – men många unga ser ljust på sin framtid

Klimatkris, krig, ekonomisk oro och psykisk ohälsa. Det är lätt att tro att unga i Sverige ser mörkt på sin framtid. En ny rapport från MUCF om ungas syn på livet, sin hälsa, fritid och framtid ger en mer nyanserad bild: Tre av fyra unga är nöjda med livet idag – och de flesta ser ljust på sin framtid. Samtidigt oroar sig många för att inte leva upp till egna eller andras förväntningar och varannan ung tjej oroar sig ofta för sitt utseende eller sin vikt.
I dag släpper Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, delrapport 2 i myndighetens attityd- och värderingsstudie. Rapporten Så tycker unga 2025 - Hälsa, fritid och framtid beskriver ungas syn på livet och sin framtid samt hur de ser på sin fritid, sina nära relationer, sin hälsa samt på religion och tro. Det är sjunde gången som undersökningen genomförs sedan 1993 och senaste året som undersöktes var 2018.
– Den psykiska ohälsan bland unga är fortsatt hög och det finns stora utmaningar. Men det är viktigt att också lyfta det positiva. Unga behövs i vårt samhälle och det är glädjande att de flesta unga känner hopp och framtidstro, trots en osäker värld, säger Stefan Holmgren, vikarierande generaldirektör, MUCF.
Rapporten visar att tre av fyra unga är nöjda med livet just nu. En nästan lika stor andel ser ljust och optimistiskt på sin framtid och tycker att de kan påverka hur livet blir. Andelen unga tjejer som ser ljust på sin framtid har dock minskat något sedan 2018. Det är också en lägre andel unga som anser att de kan påverka hur livet blir jämfört med 2018.
Av rapporten framgår att unga idag är lika nöjda med livet som helhet som tidigare generationer unga. Under perioden 1997 till 2024 har andelen unga i åldern 16–29 år som är nöjda med livet som helhet varierat mellan 71 och 78 procent.
Unga är nöjda med sin fritid och sina nära relationer
Rapporten visar att tre av fyra unga är nöjda med sin fritid men var tredje ung tycker att de har för lite fritid. Det nästan alla unga tycker är viktigt på fritiden är att ha roligt och att de får tid för vila och avkoppling.
Åtta av tio unga är nöjda med relationen till föräldrar och en nästan lika stor andel med relationen till vänner. 13 procent av unga oroar sig ofta för att inte ha några vänner.
Psykisk ohälsa en fortsatt utmaning
Även om de flesta är nöjda med sitt liv som helhet är psykisk ohälsa fortsatt en utmaning för unga, särskilt för tjejer. Var femte tjej bedömer sin psykiska hälsa som dålig. Bara hälften av unga är nöjda med sin psykiska hälsa och var fjärde ung är ofta orolig för sin psykiska hälsa. Den tidigare ökningen av besvär så som stress, trötthet och sömnsvårigheter har planat ut men det är fortsatt vanligt att unga ofta är stressade eller trötta på dagarna.
Varannan tjej oroar sig för sitt utseende
Oro är också ett vanligt inslag i många ungas liv, särskilt bland tjejer. Oro för att inte leva upp till egna eller andras förväntningar är vanligt, och hälften av unga tjejer oroar sig ofta för sitt utseende eller sin vikt, en andel som ökat sedan 2018.
Resultaten i rapporten visar också att oro som rör nära relationer och upplevda förväntningar samvarierar med ungas psykiska hälsa. Bland unga som ofta oroar sig för att inte ha några vänner är det 45 procent som bedömer sin psykiska hälsa som dålig, jämfört med 11 procent bland dem som inte oroar sig för detta. Även bland unga som är oroliga för att inte leva upp till sina egna förväntningar eller som oroar sig för sitt utseende eller sin vikt är det vanligare att bedöma sin psykiska hälsa som dålig än bland de unga som inte oroar sig för detta.
– Att andelen unga tjejer som ser ljust på framtiden minskat är en varningsklocka, speciellt i kombination med psykisk ohälsa, att färre tycker sig kunna påverka sitt liv och höga orosnivåer. Det är därför positivt att så många ändå upplever att de har bra nära relationer och är nöjda med sin fritid. En meningsfull fritid kan motverka psykisk ohälsa och utanförskap och ge unga möjlighet att växa och utvecklas, säger Sofia Zere, avdelningschef, avdelningen för utredning, MUCF.
Var femte ung ser sig som troende
Rapporten visar också att andelen unga som är troende har ökat jämfört med 2018, från 17 procent till 21 procent. I den äldre jämförelsegruppen har det inte skett någon ökning sedan 2018. Samtidigt har religion och tro en liten betydelse i de flesta ungas liv. Två av tio unga tycker att religion är viktig för dem. 49 procent av unga i åldern 16–29 år uppger att de inte är troende. Det är vanligare bland killar än bland tjejer att inte vara troende. Det är vanligare bland de yngsta unga i åldern 16–19 år att identifiera sig som troende jämfört med unga i de äldre åldersgrupperna 20–24 år och 25–29 år. Fyra av tio unga som är troende deltar regelbundet i religiösa sammankomster, vilket är fler än i den äldre jämförelsegruppen.
Fakta om rapporten
Så tycker unga 2025 – MUCF:s attityd- och värderingsstudie är en undersökning av ungas attityder och värderingar inom stora delar av ungas liv, såsom utbildning, arbete, fritid, hälsa, livsåskådning, demokrati och inflytande. Enkäten skickades ut till sammanlagt 15 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 16–74 år under våren 2024, av dessa var 12 000 unga i åldern 16–29 år och 3 000 i en äldre jämförelsegrupp i åldern 30–74 år. Så tycker unga 2025 - Hälsa, fritid och framtid är den andra av tre delrapporter som tillsammans redovisar resultaten av enkätundersökningen.
Det är sjunde gången som undersökningen genomförs. Studien genomfördes första gången 1993 av Barn- och ungdomsdelegationen. Sedan dess har MUCF (tidigare Ungdomsstyrelsen) genomfört återkommande enkätundersökningar åren 1997, 2003, 2007, 2013, 2019 och 2024.
Läs rapporten Så tycker unga 2025 - Hälsa, fritid och framtid