Hoppa till huvudinnehåll
 

Onsdag 6/2: MUCF deltar på konferens i Falköping om ungas sociala inkludering

2019-02-05 - 14:22

På "Konferens för mer medmänsklighet och civilkurage!" i Falköping berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, om resultaten i sin nya studie Fokus 18. I den framkommer bland annat att varannan ung i Sverige inte känner sig inkluderad i samhället. På landsbygden är andelen ännu högre.

I MUCF:s rapport Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige, som bygger på en enkätundersökning och tolv fokusgrupper, beskriver unga sina levnadsvillkor utifrån känslan att vara del av ett samhälle. I fokusgrupperna framkommer flera likheter mellan dem som bor i landsbygd, glesbygd och utsatta områden och hur de ser på sina hinder och möjligheter att leva de liv de vill leva.

Några likheter som särskilt diskuteras är bristande tillgång till gymnasieutbildning, mötesplatser och ungdomshus där de bor, bristande tilltro till offentliga aktörer och en upplevelse av att det blivit sämre att bo där de bor än när de själva växte upp. Unga i städer (ej i utsatta områden) uppger genomgående bättre livsvillkor, social inkludering och förutsättningar för ett bra liv än vad unga i landsbygder och utsatta områden gör.

- Det är ett allvarligt problem att det finns stora skillnader i levnadsvillkor mellan grupper av unga på grund av var man bor. Om unga inte kan lita på samhället, och inte heller vara med och påverka frågor som rör dem, riskerar vi att de tappar tilltron till samhället. Det kan i förlängningen bli en risk för det demokratiska system som i dag känns viktigare än någonsin att försvara, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

På konferensensen ger MUCF konkreta rekommendationer om hur kommuner, regioner och andra offentliga och ideella aktörer kan arbeta för att öka ungas inkludering i samhället.

- Inflytande, delaktighet och upplevelsen av tillhörighet till samhället är grundläggande faktorer för inkludering och nödvändigt för en välfungerande demokrati. Frågorna vad, varför och hur är centrala för att undersöka hur vi kan medverka till en förbättring. Efter passet har deltagarna fått konkreta verktyg och rekommendationer för att vässa sitt arbete ytterligare, säger Ylva Saarinen, som skrivit rapporten på uppdrag av MUCF.


Rapporten baseras på tolv fokusgrupper med unga i olika delar av Sverige och en nationell ungdomsenkät, som genomfördes under våren 2018.
Fokusgruppsdeltagarna var i åldern 17–23 år. Genom fokusgrupperna har de unga fått möjlighet att beskriva sina upplevelser av social inkludering med egna ord.

Den nationella ungdomsenkäten baseras på två urval. Det första urvalet är ett obundet slumpmässigt urval av 5 000 unga i åldern 16–25 år från hela landet. Urvalet är representativt för denna grupp av unga i Sverige. Det andra urvalet består av 2 000 unga som bor i utsatta områden. Det används enbart för att studera situationen i utsatta områden.

Rapportserien Fokus publiceras årligen som en av flera delar i myndighetens uppdrag att följa upp ungas levnadsvillkor. Årets rapport är Fokus 18. En annan del i uppföljningen av ungas levnadsvillkor är den nationella ungdomsenkäten, som görs vart tredje år. Rapporten är också den svenska delstudien i Nabo – ungas sociala inkludering i Norden, ett projekt lanserat under det svenska ordförandeskapet i nordiska ministerrådet 2018.

För mer information:

Kontakta presstjänsten på: press@mucf.se eller telefon 010 160 10 20

Eller projektledare Linus Wellander på plats på tel 070 2479897.   

Läs Fokus18-rapporten i sin helhet här

Läs mer om ordförandeskapsprojektet Nabo här

Vad: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor besöker Falköping på Konferens för mer medmänsklighet och civilkurage! som anordnas för att uppmärksamma att Raoul Wallenberg Academy har utsett Falköpings kommun till Årets medmänskliga kommun. 
Var: Stadsteatern i Falköping.
När: 6/2 kl 09:00-15:30, MUCF talar 15:00