Nio projekt för unga får dela på 16 miljoner kronor i EU-bidrag
Nio svenska ungdomsprojekt får totalt cirka 16 miljoner kronor (1 600 901 euro) i bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Pengarna kommer från EU-programmet Erasmus+ som främjar internationella samarbeten och ökad rörlighet för unga i Europa.
I 2021 års första ansökningsrunda för Key Action 2, som påbörjades den 20 maj, fick MUCF in totalt 29 ansökningar till Erasmus+ Ungdom. Den här rundan ligger under programdelen som handlar om partnerskap för samarbete, där organisationer kan söka om bidrag för projekt som handlar om samarbetskap och småskaliga partnerskap.
Myndigheten beviljar nu bidrag till nio projekt och fördelar cirka 16 miljoner kronor (1 600 901euro) till organisationer i bland annat Uppsala, Stockholm och Kungälv. De beviljade projekten handlar om följande ämnen: Digitalt innehåll, teknologi och praxis; nytt lärande, lärometoder och synsätt; och kreativitet, konst och kultur.
- Vi är glada att se ett intresse för den digitala prioriteringen i programmet och också för arbete med inkludering av unga med begränsade möjligheter och ungas aktiva deltagande, säger Ellen Gosdoum, chef för avdelningen för internationellt samarbete på MUCF.
- När vi summerar rundan ser vi att även kvaliteten i ungdomsarbete har prioriterats.
Projekt Erasmus+
Några exempel:
- STIFTELSEN KURSVERKSAMHETEN VID U-A UNIVERSITET i Uppsala. Ansökan är ett samarbetspartnerskap inskickad av Stiftelsen Kursverksamheten vid U-A universitet – Folkuniversitet Uppsala. Projektet genomförs tillsammans med 5 andra partnerorganisationer från Danmark, Grekland, Lettland, Tyskland och Rumänien. Projektet sträcker sig mellan 01-01-2022 och 01-07-2024 och syftar till att förhindra de risker som kommer av att tro på konspirationsteorier så som rasism, intolerans och motstånd mot vetenskap, bland ungdomar.
- MTF Labs AB i Stockholm. Ansökan är ett samarbetspartnerskap inskickad av MTF Labs AB. Projektet ska genomföras tillsammans med fyra andra partnerorganisationer från Finland, Albanien, Kroatien och Portugal. Målet med Open Minds-projektet är att skapa grunden för utveckling av inkluderande kulturella och kreativa ekosystem i Sverige, Finland, Portugal, Kroatien och Albanien genom en ”innovationsmetodik” för inkludering av unga med funktionsnedsättningar genom konst, kultur och teknik. Projektet sträcker sig mellan 01-01-2022 och 01-01-2024.
- CulturALLA i Kungälv. Ansökan är ett samarbetspartnerskap inskickad av Kungälvs kommun. Projektet genomförs tillsammans med andra partnerorganisationer från Italien, Rumänien, Nederländerna/Aruba, och Malta. Projektet syftar till att använda kultur som ett personligt och organisatoriskt verktyg och som ett samhällsutvecklingsverktyg. Målet med projektet är att öka kompetensen, kapaciteten och möjligheterna att utforma icke formell utbildningsverksamhet för att odla social sammanhållning och kulturell dialog för personer som arbetar med unga och deras organisationer. Projektet avser att generera följande project results: CulturALLa Games (1), CulturALLA Toolbox(2), CulturALLA Short movies (3), CulturALLA Quality Label (4)