Hoppa till huvudinnehåll
 

MUCF ska kartlägga om unga hbtq-personer i Sverige utsätts för omvändelseterapi

2020-07-30 - 12:44

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, får nu i uppdrag att kartlägga och sammanställa kunskap om så kallad omvändelseterapi riktad mot unga hbtq-personer.

- Internationell forskning visar att det är mycket skadligt att utsätta unga för den här slags påtryckningar och tvång. Vi är väldigt glada för det här uppdraget eftersom vi i dag saknar kunskap om vilka uttryck omvändelseterapi tar sig i Sverige och hur många unga som kan vara utsatta, säger generaldirektör Lena Nyberg.

I uppdraget ingår även att i dialog med relevanta aktörer samla och redovisa en bild av unga hbtq-personers (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoners) egna erfarenheter av företeelser som har uppfattats som omvändelseterapi. På grund av kopplingen till hedersrelaterat våld och förtryck ska myndigheten beakta den kunskap som finns bland de aktörer som arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 mars 2022.

Hittills har bland annat Tyskland, Malta och Albanien infört förbud mot så kallad omvändningsterapi av hbtq-personer. Experter inom psykolog, psykiatri och medicin runt om i världen fördömer metoderna och nyligen krävde flera kända artister i Storbritannien att landet ska införa ett förbud.

I Sverige har frågan uppmärksammats av flera av civilsamhällets organisationer, enskilda debattörer och politiker. Bland annat vill Rädda barnens ungdomsförbund införa förbud mot omvändelseterapi mot barn.

- Vi ser positivt på ett öppet och brett uppdrag att undersöka förekomst och sammanhang i svensk omvändelseterapi. Det här är också en viktig del i vårt arbete med att försöka få en helhetsbild av unga hbtq-personers livsvillkor i Sverige i dag, säger Lena Nyberg.

MUCF har idag även fått i uppdrag av att kartlägga unga hbtq-personers hälsa och levnadsvillkor. Senast det gjordes var 2010 då MUCF (dåvarande Ungdomsstyrelsen) publicerade rapporten ”Hon, hen, han”. Den visade att majoriteten av unga hbtq-personer mådde bra men att deras livsvillkor var sämre än för andra unga. Exempelvis sa en fjärdedel av de unga homo- och bisexuella kvinnorna att de försökt ta livet av sig. Psykisk ohälsa och riskbruk av alkohol, droger och tobak var också vanligare bland unga hbtq-personer än andra unga, likaså kränkande behandling eller bemötande samt våld och hot om våld.

MUCF har det senaste året presenterat flera mindre rapporter (bl a ”Olika verkligheter” och ”Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer”) som vittnar om att unga hbtq-personer fortfarande är mer utsatta än andra unga.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är en av regeringens utsedda hbtq-strategiska myndigheter. Myndigheten arbetar kontinuerligt med att ta fram och sprida kunskap om bland annat unga hbtq-personers förutsättningar och levnadsvillkor. Bland annat finns stödmaterialet Öppna skolan!Öppna fritidsverksamheten, rapporterna Bredda normen och Stödjande och stärkande samt filmen Ung och hbtq: så blev jag stärkt!

 

Läs om uppdraget rörande omvändelseterapi riktad mot unga hbtq-personer på regeringen.se

Läs om uppdraget att kartlägga unga hbtq-personers livssituation på regeringen.se

Pressmeddelande: MUCF välkomnar nytt uppdrag: ”Viktigt få en helhetsbild av unga hbtq-personer livsvillkor”

Läs rapporten ”Hon, hen, han” på mucf.se

Pressmeddelande:MUCF:s kartläggning visar: Inga mötesplatser för unga hbtq-personer i landsbygdskommuner

Pressmeddelande: Ny rapport: Unga hbtq-personer mer otrygga, mer ekonomiskt utsatta och har sämre socialt skyddsnät

Pressmeddelande: Ny rapport från MUCF: Tydlig koppling mellan ungas fritid och psykisk ohälsa