MUCF-dagarna 2021: Ekonomisk kalkyl kan visa samhällsvärdet av bra fritid för unga
Hur mycket är en bra fritid för unga värd i pengar för samhället? Hur arbetar vi för att minska hedersrelaterat våld och förtryck bland unga? Det är några av frågorna som sätts i fokus när "MUCF-dagarna 2021" startar i dag, den 23 november. Deltar gör bland andra nationalekonomen Ingvar Nilsson, kriminologen Camila Salazar Atias och Johanna Salama, grundare av den ideella organisationen FreeZone Sweden.
Det är i år andra gången som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar ”MUCF-dagarna”. Konferensen pågår 23 -25 novemberoch de två första dagarna sker helt digitalt, dag tre finns möjlighet att delta på plats i Kulturhuset i Stockholm. I år är MUCF-dagarna även en del av konferensen om Europas framtid, en rad debatter och diskussioner där människor kan dela med sig av sina idéer och diskutera EU:s framtid.
Tar fram ekonomisk kalkyl
Nationalekonomen Ingvar Nilsson har i flera år forskat om utanförskapets pris, både för samhället och för individer. Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark fick i somras i uppdrag av MUCF att undersöka det ekonomiska värdet av stärkande verksamhet för barn och unga.
Rapporten är en del i regeringens uppdrag till MUCF att ta fram och sprida ett kunskapsunderlag med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck och på våldsförebyggande arbete, riktat till fritidsledare och andra yrkesverksamma utanför skolväsendet. Rapporten ska vara klar i början av nästa år.
De ska bland annat utveckla en ekonomisk kalkyl som visar varför det lönar sig att satsa på öppen fritidsverksamhet för unga. Ingvar Nilsson presenterar delar av rapporten och samtalar med Camila Salazar Atias, kriminolog och kunskapsområdeschef på Fryshuset om de resultat som hittills framkommit.
Ny kunskap om hedersrelaterat våld
I dag presenteras också preliminära resultat från en nationell enkätundersökning om hur fritidsledare och andra arbetar med/mot hedersrelaterat våld och förtryck på ungas fritid. Arbetet genomförs av MUCF tillsammans med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck (NKT) vid Länsstyrelsen i Östergötland.
Dag ett deltar även Jenny Haglund från nätverket KEKS (Kvalitet och kompetens i samverkan) som berättar om Europeiska principer och riktlinjer för lokal öppen fritids- och ungdomsverksamhet och vad som krävs för att säkerställa kvaliteten. Likaså Issis Melin, sakkunnig vid NKT och Rajia Addo från Ramboll som genomfört den nationella enkätundersökningen.
Johanna Salama, grundare av den ideella organisationen FreeZone Sweden berättar om deras arbete för att unga ska få växa upp i ett jämlikt och tryggt samhälle. Dessutom medverkar Hoshi Kafashi, grundare av ”Shanazi Hjältar och Hjältinnor” och tidigare sakkunnig på NKT.
- Journalister är välkomna att delta vid konferensen i Kulturhuset men anmälan krävs. För att följa den digitala sändningen behövs en länk som vi skickar med e-post.
- Kontakta press@mucf.se eller presstelefonen 010-160 20 00
- Läs mer om ”MUCF-dagarna 2021” på mucf.se