Fyra miljoner kronor till forskning om civilsamhället - rekordmånga ansökningar
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågpr, MUCF, fördelar nu drygt fyra miljoner kronor som stöd till forskning om det civila samhället.
Syftet med bidraget är att öka kunskapen om det civila samhällets utveckling, organisering och samspel med resten av samhället.
MUCF har fått in 35 ansökningar 2019, vilket nästan är en fördubbling jämfört med tidigare ansökningsomgångar. Tre forskningsprojekt har beviljats bidrag:
- Civilsamhällets (nya?) roller för att motverka hemlöshet? En uppföljande studie, Marie Nordfeldt, Karlstads Universitet (1 201 041 kronor)
- Unga och organiserad politik. En medlemsstudie av de svenska riksdagspartiernas ungdomsförbund, Niklas Bolin, Mittuniversitetet (1 622 064 kronor)
- Flickors deltagande i idrott och dess potential för inkludering och jämställdhet, Magnus Dahlstedt, Linköpings universitet (1 222 300 kronor)
Anslaget ska fördelas till ett- eller två-åriga forskningsprojekt eller som stöd till att utveckla forskningsansökningar. MUCF bedömer att kvaliteten på ansökningarna överlag är hög i år.
– Antalet ansökningar har ökat rejält i år. Det är ett tydligt tecken på att intresset för forskning om civilsamhället ökar och innebär att kvaliteten på de projekt vi stödjer höjs. Det är roligt att kunna stödja tre så viktiga projekt och vi ser fram emot de resultat som dessa forskningsprojekt kommer att leda till, säger generaldirektör Lena Nyberg.
Sökande lärosäten täcker in stora delar av Sverige, från Malmö till Luleå med Kalmar, Lund, Växjö, Göteborg, Jönköping, Linköping, Norrköping, Stockholm/Huddinge, Uppsala, Karlstad, Falun och Umeå.