Drygt 27,6 miljoner kronor i EU-bidrag till svenska projekt – Tydligt att EU-valet ökat intresset hos unga
Den andra och sista ansökningsrundan för årets bidrag inom EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren är nu slutförd. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, beviljar drygt 27,6 miljoner kronor (2 398 385 euro) till 30* projekt i Sverige.
– Att 2024 var ett valår till EU-parlamentet syns i fokus och tematik på projektansökningarna inom programmen. Under året har vi noterat ett ökat intresse för värderings- och demokratifrågor inom ungdomsprojekten. En del av förklaringen kan vara MUCF:s arbete med EU-skolval i början av året, säger Johan Lycke, chef för avdelningen för internationellt samarbete, MUCF.
I denna ansökningsrunda beviljas 22 svenska projekt finansiering inom Erasmus+ Ungdom och 3 projekt beviljas finansiering inom Erasmus+ Idrott. Totalsumman som MUCF beviljar inom programmet Erasmus+ är drygt 27 miljoner kronor (2 346 885 euro).
Resten av de beviljade pengarna går till Europeiska solidaritetskåren, där 6 olika solidaritetsprojekt får dela på nästan 600 000 kronor (51 500 euro). Att starta ett solidaritetsprojekt är ett sätt för unga att aktivt och praktiskt anta utmaningar som de ser i sin omgivning.
– Vi har redan tidigare märkt att ansökningar där unga själva utvecklar och genomför projekten blir allt fler. Trenden visar att unga har både engagemang och driv och det är glädjande. Ungas delaktighet i samhället behövs och det är något som vi på MUCF arbetar för på flera olika sätt i våra uppdrag, säger Stefan Holmgren, vikarierande generaldirektör, MUCF.
En annan glädjande utveckling är att antalet kommuner som söker EU-bidrag har ökat under 2024, samtidigt som många organisationer återkommer med bra ansökningar. Detta är något som MUCF strävar efter, liksom en bättre geografisk spridning på ansökningarna. Men det finns även trender som oroar.
– Vi noterar allt fler ansökningar där AI används som stöd för att svara på ansökningsfrågor. Vi uppmuntrar användning av AI, men bara så länge det hjälper att förtydliga och strukturera ansökarnas egna idéer. MUCF granskar noga alla ansökningar för att säkerställa att de uppfyller programmens krav, säger Johan Lycke.
I majoriteten av ansökningarna misstänks dock inte någon otillbörlig användning av AI och ansökningsrundan har visat variation i både olika organisationstyper som ansöker, samt en bra blandning av projekt. Alla bidrag finns publicerade på sidan Vi har fått bidrag.
Exempel på beviljade bidrag i denna ansökningsrunda:
Erasmus+ Ungdom: Lärandeförvaltningen i Hudiksvalls kommun beviljas drygt 2,8 miljoner kronor (250 000 euro) inom programformen Samarbetsprojekt för sitt projekt ”Inclusive Paths: Animal-Assisted Interventions for Wellbeing”. Projektet syftar till att förbättra psykisk hälsa och social integration hos utsatta ungdomar genom djurassisterade insatser som ska öka skoldeltagandet och det sociala engagemanget. Det här ska ske genom innovativa, icke-traditionella terapeutiska förkroppsligade utbildningsmetoder som strävar efter att minska isolering, främja sociala färdigheter och bygga en stödjande miljö för bättre pedagogiska och sociala resultat.
Erasmus+ Ungdom: Inom programformen Ungdomsutbyte beviljas Hallands länsförbund av 4H drygt 749 300 kronor (66 978 euro) för ett utbyte mellan 4H-gårdar i Sverige och Finland. Hallands länsförbund av 4H är nya i Erasmus+ programmet och de vill stärka ungdomar som lever på landsbygden och deras interkulturella förståelse, ledarskap och engagemang för hållbar utveckling. Genom utbytet mellan Hallands 4H och Finlands svenska 4H ges ungdomar möjlighet att reflektera genom praktiska aktiviteter som gruppdiskussioner, teambuilding, vandringar och workshops. Ungdomarna ska vara delaktiga i projektet från början till slut och det finns en stark social hållbarhet som tematik.
Erasmus+ Idrott: Svenska förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Stockholm beviljas drygt 214 800 kronor (18 630 euro) för att kompetensutveckla personal och ideella ledare i organisationen för att utveckla arbetet att möjliggöra idrottande i flaggfotboll genom hela livet. Projektet är en jobbskuggning med 10 deltagare som under fem dagar kommer besöka det tyska förbundet. Jobbskuggningen har som mål att kompetensutveckla organisationen och lyfter ett behov av att utvecklas i sitt inkluderingsarbete för mångfald och att inkludera olika åldrar, från barn till vuxna inom breddidrotten. Något som ska kunna möta ett eventuellt ökat intresse då flaggfotboll kommer inkluderas som sport i OS 2028.
Europeiska solidaritetskåren: Sundsvalls kommun, Kultur & Fritid, beviljas 131 700 kronor (11 420 euro) för ”Projekt Pipeline”. Syftet med projektet är att skapa en inkluderande mötesplats för musikintresserade. Projektgruppen består av 5 ungdomar i åldern 18–30 år som har träffats genom musikföreningen Pipelines aktiviteter. Inom det här projektet vill de skapa en egen arbetsgrupp för att genomföra musikaktiviteter, allt från musikcafé till större konserter, med blandade teman. Målgruppen är andra ungdomar i och runt Sundsvall och de vill aktivt inkludera unga med olika bakgrunder i projektet.
Fakta EU-programmen och MUCF:s roll
Erasmus+ är EU-kommissionens program för att främja internationella samarbeten inom utbildning, ungdom och idrott. MUCF har hand om de delar som handlar om ungdom och idrott. Läs mer på mucf.se.
Europeiska solidaritetskåren är EU-kommissionens program som riktar sig till unga mellan 18 och 30 år och erbjuder en möjlighet att vara volontär och genomföra solidaritetsprojekt. Läs mer på mucf.se.
*Siffra korrigerad från 31 till 30, 20 dec