Dags söka bidrag för projekt mot hot och hat i det offentliga samtalet
I regeringens satsning mot hot och hat i det offentliga samtalet ingår bland annat bidrag till projekt som ökar kunskapen om konsekvenser eller som stödjer de som drabbas
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, fördelar i år totalt sex miljoner kronor till projekt mot hot och hat.
- Projekten kan stärka opinionsbildare och andra som deltar i det offentliga samtalet och som utsätts för hot, våld och kränkningar efter att de yttrat sig i en samhällsfråga i till exempel massmedier, på internet och i sociala medier, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.
Statsbidraget kan sökas av ideella organisationer samt stiftelser utan vinstsyfte som inte är statliga eller kommunala. Den organisation som ansöker om bidraget ska stödja sig på demokratins idéer, inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering. Ansökan är öppen mellan den 1 januari och den 18 februari 2020.
Även under 2019 och 2018 fördelade MUCF cirka sex miljoner kronor i statliga bidrag till projekt mot hot och hat i det offentliga samtalet. Totalt har tio projekt fått bidrag sedan satsningen inleddes.
- Det här är ett viktigt bidrag för att stärka demokratin. Om människor tystnar och inte vågar säga vad de tycker så är det ett hot mot den fria debatten och det demokratiska samtalet. Hot och hat på nätet skapar rädsla och gör att människor inte vågar uttala sig. Det öppna samtalet måste vara grunden i samhällets utveckling, säger Lena Nyberg.
Projekt mot rasism och intolerans
MUCF fördelar också statsbidrag till projekt som motverkar eller förebygger rasism eller liknande former av intolerans, till exempel antisemitism, homofobi, islamofobi och rasism mot samer. Projekten kan handla om att ta fram och sprida kunskap eller att påverka och förändra attityder, normer och strukturer i samhället. Totalt rör det sig om 14 miljoner kronor för 2020 och även här är ansökan öppen mellan 1 januari och 18 februari.
- Varje människa har rätt att känna sig respekterad och inkluderad oavsett födelseland, livsåskådning eller vem den personen väljer att älska. Även här hoppas vi få in flera ansökningar, säger Kenneth Condrup, chef för avdelningen för statsbidrag på MUCF.
Av de 14 miljonerna är 2,1 miljoner kronor avsatta för projekt för att stärka nationella minoriteters ställning i Sverige, det vill säga judar, samer, sverigefinnar, romer och tornedalingar. Endast organisationer som företräder någon av de nationella minoriteterna kan få del av den potten. Under 2019 och 2018 fördelade MUCF totalt cirka 28 miljoner kronor till projekt för att motverka eller förebygga rasism och intolerans.
Projekt som ökar ungas inflytande
Fram till 18 februari går det också att ansöka om statsbidrag till projekt som bidrar till barn och ungas självständiga organisering i samhället. Totalt fördelar MUCF i år cirka 18,4 miljoner kronor till sådana projekt. 2018 och 2019 fördelade MUCF totalt 21 respektive 18 miljoner kronor till projekt för att öka ungas organisering.
- Att vara med i ideella föreningars verksamhet ger unga goda möjligheter att vara delaktiga i samhället och ha inflytande. Ungas engagemang är viktigt både för demokratin och för deras egen framtidstro, säger Kenneth Condrup.