ALMEDALEN 2018: Vågar vi prata politik i skolan? 4/7 kl 16.10-16.50
Varför håller vi skolval? Är skolval viktigt för demokratin och är skolval verkligen på riktigt? Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) bjuder in till en diskussion om Sveriges viktigaste demokratiprojekt: Skolval 2018/19.
Skolvalet är en spegelbild av den demokratiska processen och en konkret handling som ger den som saknar demokratisk tradition, eller inte har fått kunskap om vikten av att rösta med sig hemifrån, vägledning i hur en kan kan göra sin röst hörd. Men vågar vi prata politik i skolan? Är det ens lämpligt? Hur ska vi öka engagemanget från elever, lärare och skolledare? På Barnrättstorget i Almedalen diskuterar vi och elevorganisationerna frågan, publiken får testa sin uppfattning samt debattera politik och ungas inflytande.
- Skolval kan väcka nyfikenhet och vara en ögonöppnare för många unga för att vara med och påverka sitt liv och sin situation. Det är ett utmärkt sätt för skolor och kommuner att ta ansvar för att väcka ungas politiska intresse – särskilt i områden där valdeltagandet är lågt. I Almedalen vill vi visa att skolval är mycket angeläget för samhället och därför ger vi utrymme till att diskutera med elevorganisationerna, som är de viktiga aktörerna i arbetet, säger Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF.
Medverkande:
Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF
Matz Nilsson, Förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund
Charlotta Granath, lärare till hösten på Viktor Rydberg Sundbyberg tidigare Viksjöskolan i Järfälla
Erik Nordlund, ordförande, Sveriges Elevråd
Ebba Kock, ledamot, Sveriges elevkårer
Jakob Amnér, förbundsordförande, Sveriges elevråd, SVEA
Emelie Lundqvist, utvecklingsledare, MUCF
Läs MUCF:s hela Almedalsprogram
Ladda ner Prata Politik
Läs mer om och anmäl skolan till skolval på Skolval.se