45 miljoner kronor fördelas i projektbidrag
55 organisationer får dela på 45 miljoner kronor i statliga projektbidrag. Pengarna går till organisationer som arbetar med barns och ungdomars organisering, mot rasism och intolerans, för att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer och till föreningar som gör insatser för att stärka demokratin.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är en av flera statliga myndigheter som har regeringens uppdrag att fördela statliga projektbidrag till civilsamhället. Det är regeringen som formulerar syftet med bidragen och vad de ska användas till. MUCF fördelar pengarna efter att ha prövat om ansökningar och projekt lever upp till kraven och syftet med stödformen.
– Behovet av mötesplatser för unga hbtqi-personer är stort, särskilt på landsbygden och på mindre orter. Med projektbidragen kan flera föreningar nu komma i gång med en sådan verksamhet, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg. Unga engagerar sig inte i föreningar på samma sätt som tidigare. Därför är det glädjande för oss och för demokratin att kunna fördela bidrag till de föreningar som så tydligt vill engagera barn och unga.
Projektbidragen fördelas på följande sätt:
Barns och ungas självständiga organisering:18 233 329 kronor till 23 föreningar
Motverka rasism och liknande former av intolerans: 13 669 790 kronor till 17 föreningar
Åtgärder för att stärka demokratin: 10 800 000 kronor till 16 föreningar
Främjande av mötesplatser för unga hbtqi-personer: 2 132 290 kronor till 4 föreningar
– Många nya organisationer har fått bidrag i år. Wadajir, Judiska Centret i Lund, Youth 2030 Movement och Svenska Settlementförbundet är några av dem, säger Marie Pettersson Hallberg avdelningschef på MUCF.
Exempel på organisationer som får bidrag:
Ideella Föreningen Forza of Sweden, FRAM i Helsingborg ska bygga vidare på en arena för ungas demokratiska framtid. Målet är att engagera 200 ungdomar i träffar om inflytande, självledarskap och framtid.
Förenade Förorter, Söderort, Stockholm, ska genom ett projekt främja ungdomars områdesbaserade egenorganisering i förorten genom processledning, utbildning i självorganisering, ledarskap och föreningskunskap.
RFSL Ungdom får bidrag för ett fortsättningsprojekt från 2021 med fokus på att etablera flera nya mötesplatser i på olika platser med skiftande socioekonomisk status.
PAGE i Malmö ska bygga en mötesplats för unga hbtqi-personer med fokus på målgruppens historia och kultur där man kan känna trygghet genom att fokusera på kreativitet, queerkultur och historia.
ABF FyrBoDal vill skapa två mötesplatser i ett område där det inte finns några etablerade mötesplatser i Dals-Ed och Lysekils kommuner. De vill även skapa ett digitalt alternativ som även riktar sig till allmänheten för att lära ut mer om hbtqi-personers rättigheter.
Resurscentrum för kvinnor i Malmö-Winnet Malmö ska genomföra projektet Allas röster räknas i Sofielund och sydöstra Malmö. Syftet är att öka kunskaper om demokrati, valsystemets grunder samt bidra till ökat valdeltagande. Valambassadörer som kan svenska arabiska, persiska, somaliska och dari ska utbildas.
Birkagårdens Folkets Hus ska genomföra projektet Valet är ditt för att öka valdeltagandet och intresset för att arbeta politiskt i Österängen i Jönköping. Projektet riktar sig mot allmänheten i området, i synnerhet förstagångsväljare och unga mellan 15-29 år.