4 miljoner för ny stödfunktion kring bidragsgivning
I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, ska få fyra miljoner kronor i anslag för att utveckla en stödfunktion för bidragsgivande aktörer.
– MUCF har under lång tid utvecklat sin uppföljning och kontroll av de bidrag som betalas ut av myndigheten. Genom utvecklingsarbetet är myndigheten väl rustad att motverka fusk eller felaktigt utbetalda medel. Bidragen till civilsamhället är en avgörande förutsättning för många civilsamhällesorganisationer. En kvalificerad kontroll är då en viktig del i att skapa legitimitet för bidragen och på sikt värna föreningslivet i stort, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.
Stödfunktionen ska arbeta med informationsinsatser till bidragsgivande aktörer som myndigheter och kommuner om exempelvis kontroll, uppföljning, förebyggande av oegentligheter och enhetlig tillämpning av demokrativillkor.
– Myndighetens genomförda utvecklingsarbete har förberett oss på de krav som ställs i samband med demokrativillkoren och vi är nu redo att, tillsammans med andra bidragsgivande aktörer, samverka och skapa processer som motverkar felaktigt utbetalda medel och säkra att de föreningar som får medel använder dem i rätt syfte, fortsätter Lena Nyberg.
MUCF fördelar ett tiotal statsbidrag till civilsamhället på uppdrag av regeringen. Bidragen fördelas både till olika organisationers projekt, till organisationers ordinarie verksamhet och till organisationer som bedriver viss specifik verksamhet. 2022 fick MUCF i uppdrag av regeringen att bygga upp kunskap kring uppföljning, kontroll och förebyggande av oegentligheter.
– Detta nya uppdraget, att vara en stödfunktion, gör oss stolta och visar på att vi har utvecklat vår verksamhet på ett bra sätt. Kunskapen vi har kan vi nu dela med andra, avslutar Lena Nyberg.
Information om de statsbidrag som MUCF fördelar till civilsamhället finns på MUCF:s webb.