Rätt att veta! - Seminarium om unga, heder & psykisk hälsa
Inom utbildningspaketet Rätt att veta! erbjuder vi nu ett kostnadsfritt digitalt seminarium om unga, heder och psykisk hälsa. Alla unga har rätt att skyddas från våld och kontroll. Ändå finns det unga som lever med det i sin vardag.
På seminariet får du som yrkesverksam, blivande yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om hur unga kan påverkas psykiskt av att leva med hedersnormer. Du får kunskap om vilka som löper högre risk än andra att utsättas. På seminariet får du också konkreta tips och verktyg för hur du kan stötta och prata med dessa unga.
Program
Programmet kan komma att justeras. Moderator för dagen är Rebecka Moding, utvecklingsledare, MUCF
Här kan du ta del av de bilder som dagens föredragshållare visade:
08.30 Välkommen och introduktion
08:40 Ett ord för blod
Du får ta del av en personlig berättelse av att växa upp i en hederskontext och hur detta påverkat Faysas psykiska hälsa. Medverkande: Faysa Idle
08.55 Att främja psykisk hälsa
Under detta pass får du aktuell kunskap om ungas psykiska hälsa. Du får också kunskap om hur du som vuxen kan främja ungas psykiska hälsa genom att aktivt och medvetet stärka deras skyddsfaktorer. Medverkande: Hanna Thermaenius, legitimerad psykolog och psykoterapeut, specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi, Rädda barnens Centrum för stöd och behandling.
09.20 Hur påverkas ungdomars psykiska hälsa av att leva i en hederskontext?
Origo presenterar resultaten från Marie Cederschiöld högskolas forskningsstudie kring de ungdomar som besöker Origos verksamhet. Resultatet är unikt i sitt slag då det saknas forskningsbaserad kunskap i Sverige om effekterna av det stöd som ges till personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. I detta pass får du också kännedom hur utsattheten ser ut och hur Origos arbetar med ungdomarna. Medverkande: Linn Jansson & Arezo Samadi, kuratorer, Origo Stockholm
09.35 Paus
09.50 Fortsättning - Hur påverkas ungdomars psykiska hälsa av att leva i en hederskontext?
10.15 Unga hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök
Under detta pass får du ta del av MUCF:s rapport Det får inte existera. Rapporten bygger på ungas egna erfarenheter av att vara hbtq-person och växa upp i en familj med hedersnormer. Medverkande: Anna Berglund, Kvalitativ utredare, MUCF
10.40 Paus
10.45 Projekt Joni
RFSU Malmö presenterar projektet Joni som bygger på förebyggande metoder kring hedersrelaterat förtryck och våld för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Du får ta del av deras metoder som bygger på delaktighet och antirasism. Medverkande: Projektledare för RFSU Malmös projekt Joni
11.05 Vilken information finns till unga?
Film om innehåll på UMO.se.
11.10 Origomodellen – att mötas i samtal – om våld i en hederskontext
Origo presenterar sin vägledning, med fokus på samtalsstöd. Du får kunskap om vilka teman som är återkommande i samtal med ungdomar som lever i en hederskontext samt vilka förhållningssätt som är viktiga för dig som samtalsstödjare. Medverkande: Linn Jansson & Arezo Samadi
11.35 Avslutning
11.45 Tack för idag!
Seminariet arrangeras av MUCF i samverkan med Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck och UMO (som driver sajterna UMO.se och Youmo.se ).
Se även vårt seminarium om unga och sexuell utsatthet 25 oktober.
Mer kunskap och stöd att ta del av och använda
- I rapporten ”Allt jag inte får göra – unga om hedersrelaterat våld och förtryck” lyfter Rädda Barnen ungas egna röster om att leva i en hederskontext. Rapporten, som bygger på de samtal som Rädda Barnen fått från barn och unga genom stödchatten Kärleken är fri, ger en bild av hur det hedersrelaterade våldet och förtrycket ser ut. Den belyser också de brister som finns i samhällets stöd. På Rädda Barnens webbplats kan du läsa om vad hedersrelaterat våld och förtryck är och vilka konsekvenser som våld och förtryck kan få för barn och unga. Du kan också ladda ner olika affischer till både din arbetsplats och platser där barn och unga vistas. Rädda Barnen bedriver även ett förebyggande arbete genom samverkansmodellen Kärleken är fri. Inom detta finns även en stödchatt riktad till unga som vill ha stöd och råd.
- På Barnafrids kunskapsportal hittar du som yrkesverksam digitala utbildningar, publikationer och metodstöd om våld mot barn.
- Folkhälsomyndigheten har publicerat en systematisk översikt om förebyggande insatser till barn i familjer med missbruk, psykisk sjukdom och våld. Rapporten som undersöker vilka effekter förebyggande insatser har på barns hälsa kan fungera som stöd för prioriteringar av insatser och för arbetet med att utveckla nya förebyggande metoder.
- På Hedersförtryck.se som drivs av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, NCH, kan du bland annat läsa mer om vad hedersrelaterat våld och förtryck är, vilka grupper som är utsatta och varför. På webbplatsen hittar du också diverse olika publikationer, filmer, webbutbildningar, trycksaker och annat stöd för både yrkesverksamma och utsatta.
- Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck driver en nationell stödtelefon dit du som yrkesverksam eller ideellt engagerad kan vända dig och få stöd på generell nivå. Telefonen är öppen tre förmiddagar per vecka och numret är 010-223 57 60.
- På Jämställdhetsmyndighetens webbplats hittar du kunskap om vad hedersrelaterat våld och förtryck är och hur våldet och förtrycket uttrycker sig. Du kan även ta del av berättelser om hedersrelaterat våld och förtryck från #metoo-vågen 2017.
- På Kunskapsbanken om våld, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, kan du ta del av kunskap om fysiska och psykiska konsekvenser av våldsutsatthet.
- Kunskapsguiden från Socialstyrelsen vänder sig till dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården. Här finns kvalitetssäkrad kunskap, utbildningar och stöd utifrån olika teman, bland annat hedersrelaterat våld och förtryck och psykisk ohälsa hos barn och unga.
- Socialstyrelsen har också tagit fram stödmaterialet Att möta barn som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck - Till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården
- Origo Stockholm är ett myndighetsgemensamt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Stockholms län. Origo erbjuder stöd och vägledning till både utsatta barn och unga och yrkesverksamma i Stockholms län. Origo har även tagit fram ”Origomodellen” som ger dig kunskap och konkret stöd för dina samtal med barn och unga. Origo Stockholm har under året utvärderat sin verksamhet.
- På rfsu.se/jonihittar du Joni-materialet, bestående av fyra filmer med en tillhörande handledning. Joni är ett metodmaterial för samtal kring heder, känslor, relationer och rättigheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Materialet är kostnadsfritt och kan användas i sin helhet eller som enstaka övningar, både i grupp och enskilt.
- Rätt att välja är en nationell stödlinje till personer som lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder och deras närstående. Stödlinjen som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, är öppen varje dag kl. 07-21 och telefonnumret är 020-57 70 70. NCK driver även Kvinnofridslinjen samt Stödlinjen för transpersoner.
- Stiftelsen Allmänna Barnhuset & Jämställdhetsmyndigheten har publicerat rapporten ”Våld i ungas nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Förekomst, riskfaktorer och hälsokonsekvenser”. Rapporten lyfter bland annat att ungdomar som varit utsatta för våld i parrelation i betydligt högre grad än icke utsatta rapporterade självskadebeteende, suicidtankar och suicidförsök.
- I rapporten ”Vägar ut och vägar in. Hedersrelaterat våld och förtryck och kvinnors etablering i arbetslivet från MUCF beskrivs hur könsbundna plikter, kyskhetsnormer och utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck påverkar möjligheten till utbildning och etablering i arbetslivet.
- MUCF har tillsammans med Folkhälsomyndigheten genomfört en kartläggning om ungas psykiska hälsa och ohälsa. Kartläggningen visar bland annat att den främsta orsaken till psykisk ohälsa är krav och förväntningar, både från den unga själv och från andra i deras omgivning. Ta del av mer resultat i rapporten ”Inte bara överleva, utan att faktiskt också leva”.
- På UMO.se och Youmo.se finns texter, filmer och bildspel som berör hedersrelaterat våld och förtryck. Du hittar det främst under ämne Familj samt ämne Våld & Kränkningar/Våld & orättvisor. Sajterna riktar sig till unga i åldrarna 13–20 år. Youmo.se riktar sig särskilt till unga som är nya i Sverige.
- På Youmo.se finns innehåll som särskilt riktar sig till unga som är utsatta för hot och våld av familj eller släkt på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. På webbsidan finns bland annat en film som producerats i samverkan med MUCF samt länkar till olika stödverksamheter.
- I publikationen Ung i Botkyrka kartlägger ”Tjejers rätt i samhället” det hedersrelaterade våldet och förtrycket bland ungdomar i Botkyrka kommun.
Stöd från MUCF
För att stödja personal inom den öppna fritidsverksamheten i att motverka och upptäcka hedersrelaterat våld och förtryck har MUCF tagit fram ett workshopmaterial. I materialet finns information, konkreta tips och diskussionsövningar.
Rapporten Det får inte existera - Om unga hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök bygger främst på resultat från skriftliga berättelser och intervjuer med hbtq-personer som lever eller har levt i familjer med hedersnormer.
Med utgångspunkt i Youmo.se har MUCF tagit fram utbildningspaketet Rätt att veta!. Utbildningspaketet vänder sig till yrkesverksamma och ideellt engagerade som möter unga. Rätt att veta! är tänkt att vara ett stöd för att skapa trygga och inkluderande samtal om ämnen som ibland kan vara svåra att närma sig, som till exempel våld och förtryck. Ta del av utbildningspaketet Rätt att veta!