Hur påverkar digitalisering civilsamhällets organisering?
Sedan pandemin har civilsamhällets organisationer tvingats in i en snabb utvecklingsresa när det gäller digitalisering av verksamhet, påverkansarbete med mera. Men hur påverkas organisationerna, deras medlemmar, representanter och det demokratiska samtalet av de baksidor som finns av digitaliseringen, så som hot, hat och desinformation?
Under detta lunchseminarium utforskar MUCF tillsammans med inbjudna myndigheter, civilsamhällesorganisationer och andra kunniga inom digitalisering och demokratifrågor:
- hur Digital service act kan vara ett stöd i arbetet mot hot och hat
- hur digitaliseringen påverkar samhällsdebatten och civilsamhällets förutsättningar att verka
- hur vi kan agera för att göra nätet till en möjliggörare och säkrare plats för civilsamhället
Program och medverkande
Brit Stakston
Brit Stakston är mediestrateg och specialiserad på demokrati och digitalisering. Hon har analyserat nätets påverkan på samhällsutvecklingen sedan drygt 20 år och är en av Sveriges ledande experter inom fältet. Är medgrundare till reportagesajten Blankspot tillsammans med journalisten Martin Schibbye. 2022 vann de Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Brit Stakston är styrelsemedlem i Svensk Biblioteksförening, Sveriges Tidskrifter och Wikimedia Sverige.
Post- och telestyrelsen
Digital Service Act (DSA) – vad innebär denna förordning och hur kan civilsamhället använda sig av den? Sedan februari 2024 tillämpas DSA bland annat på onlineplattformar. Juristerna Cecilia Holmgren och Elin Ramos från Post-och telestyrelsen kommer att berätta vad DSA innebär i praktiken och hur denna förordning kan involvera civilsamhället i syfte att uppnå förordningens mål om att bland annat säkerställa en säker, förutsebar och tillförlitlig onlinemiljö.”
RFSL och Naturskyddsföreningen delar sina erfarenheter kopplat till ämnet i ett samtal med MUCF.
Malin Grundström är Social Media Manager på RFSL, är utbildad copywriter och har jobbat med sociala medier och digital marknadsföring i mer än 10 år. Har lång erfarenhet av hbtqi- och inkluderingsfrågor.
Klara Strandberg är enhetschef för digitala kanaler på Naturskyddsföreningen. Hon kommer från nyhetsjournalistiken, och har arbetat med kommunikation för miljöfrågor i snart 10 år. I fokus för arbetet står breddade målgrupper, samt nya sätt - och kanaler - för att skapa engagemang.
Lunchseminariet görs inom ramen för Digitalidag, en temadag om digitalisering.