Unga samer utsatta för rasism – kräver långsiktiga insatser
Nästan hälften av alla unga samer upplever att de har blivit illa behandlade eller trakasserade för att de är samer. Rasistiska uttryck har normaliserats och blivit en del av vardagen för många unga. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) lyfter nu behovet av långsiktiga insatser för att motverka och förebygga rasism mot unga samer.
Som en del i regeringsuppdraget att förebygga och motverka rasism mot samer har MUCF genomfört konsultationer och samråd med samiska civilsamhällesorganisationer, samiska förvaltningskommuner och regioner. Behovsanalysen som togs fram visar bland annat att det fanns ett behov av:
- Ökad kunskap om samers historia, kultur och rättigheter inom flera samhällsarenor.
- Ökad förståelse för vad rasism mot samer är och hur den påverkar unga samer.
- Förbättrat bemötande av unga samer inom skola och hälso- och sjukvården.
- Ökad samverkan mellan aktörer som arbetar med unga nationella minoriteter och urfolk.
- Ökad medvetenhet om hur samhällsomvandlingen i norra Sverige påverkar samiska ungdomars livsvillkor.
MUCF har därefter genomfört flera insatser i samverkan med samiska förvaltningskommuner och regioner, med samiska kunskapsnätverk och det samiska civilsamhället för att sprida kunskap och förbättra bemötandet av unga samer.
Exempel på insatser för att förebygga och motverka rasism mot unga samer:
- Kunskapshöjande insatser för personal som möter unga inom vården
I samverkan med Glesbygdsmedicinskt centrum på Region Västerbotten och deras Nätverk för samisk hälsa har myndigheten tagit fram ett nytt kapitel i en webbaserad utbildning med fokus på bemötandet av unga samer inom hälso- och sjukvården. I kapitlet kan användaren lära sig mer om barns rättigheter och unga samers livsvillkor, om deras erfarenheter av utsatthet och rasism samt vikten av kunskap om detta i mötet med unga samer inom vården. Utbildningen är till stora delar uppbyggd på händelser och berättelser som unga samer stöter på i dagens samhälle.
Till webbutbildningen Samisk kulturförståelse i vården och kapitlet kopplat till barn och unga
- Kunskapshöjande insatser inom skolan
En viktig del av uppdraget har varit att ta fram ett kunskapslyft för skolan om samisk kultur, historia, rättigheter och livsvillkor. Arbetet gjordes i nära samarbete med ungdomsförbundet Sáminuorra, för att vidareutveckla deras metodstöd Nuoras Nurrii. Metodstödet riktar sig till elever i årskurs 7–9 i grundskolan. Nuoras Nurrii betyder ”från ungdom till ungdom” på nordsamiska och är inspirerat av en norsk metod, Veivisere. Metoden innebär att samiska ungdomar, så kallade vägvisare, besöker skolor för att berätta om samiska teman utifrån sina perspektiv. Myndigheten har, tillsammans med Sáminuorra, utvecklat metoden genom att ta fram en lärarhandledning som ska ge lärare grundläggande kunskaper om samisk historia, språk, kultur och effekterna av rasism. Syftet är att förbereda både lärare och elever inför vägvisarnas besök.
Läs mer om metodmaterialet Nuoras Nurrii på Sáminuorras webbplats.
- Samverkansöverenskommelser med kommuner
För att stärka kommunernas arbete har MUCF skrivit samverkansöverenskommelser med Örnsköldsviks kommun, Umeå kommun, Skellefteå kommun och Veärbmie (kommunnätverk för samiska förvaltningskommuner i Norr- och Västerbotten). Målet har varit att stödja kommuner att utveckla metoder för samråd med unga samer i kommunens arbete med nationella minoriteter och urfolk. - Översättningar av LUPP
MUCF:s ungdomsenkät LUPP har översatts till nord- och sydsamiska så att fler unga samer ska kunna ta del av material riktat till dem tillgängligt på deras språk.
Långsiktiga satsningar behövs
Insatserna som gjorts har bidragit till en ökad kunskapsspridning om unga samers levnadsvillkor och utsatthet för rasism vilket lett till ökad samordning och samverkan på nationell, regional och lokal nivå i frågor som rör unga nationella minoriteter och urfolk. MUCF ser behovet av långsiktighet i förebyggande uppdrag mot rasism, för att arbetet ska kunna leda till en förändring som håller över tid.
Myndigheten föreslår därför att regeringen ger MUCF ett långsiktigt uppdrag att fortsätta och vidareutveckla arbetet mot rasism riktat mot unga samer samt att myndighetens uppdrag utvidgas till att omfatta arbetet mot rasism riktat mot alla unga nationella minoriteter (samer, romer, tornedalingar, judar och finlandssvenskar), med särskilt fokus på inkludering och stärkt egenmakt.
Läs rapporten Att genomföra insatser som ska förebygga och motverka rasism mot samer.