Hoppa till huvudinnehåll
 

Stolta hela året – material för dig som arbetar med att förbättra villkoren för unga hbtqi-personer

Nyhet -
person visar ett märke som är format som ett hjärta i regnbågsfärger

Alla unga i Sverige ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Nu i Pride-tider passar vi på att upplysa om levnadsvillkoren för unga hbtqi-personer och hur vi tillsammans kan påverka till det bättre – även om dessa frågor naturligtvis är precis lika viktiga året om. Här har vi samlat kunskap och material som kan vara till stöd i ditt fortsatta arbete med inkludering och hbtqi-frågor.

Fördjupad kunskap för dig som är beslutsfattare


För att kunna fatta kloka beslut som rör och inkluderar unga hbtqi-personer har vi på regeringens uppdrag bland annat tagit fram följande rapporter:

Jag är inte ensam, det finns andra som jag

Av rapporten framgår att mycket återstår att göra innan alla unga hbtqi-personer har tillgång till lika rättigheter och möjligheter som andra unga. I rapporten har vi därför lagt fram ett stort antal förslag på förbättringar. De handlar bland annat om att förbättra villkoren i skolan och på fritiden, att förbättra bemötandet och tillgängligheten inom hälso- och sjukvården och att stärka arbetet mot diskriminering och annan utsatthet.

Det får inte existera

Unga hbtq-personer är en särskilt utsatt grupp bland de som lever med hedersnormer. Därför har MUCF fått i uppdrag av regeringen att utreda unga hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck, samt omvändelseförsök. Rapporten visar att det finns unga hbtq-personer i Sverige som är utsatta för psykiskt och fysiskt våld av närstående, känner sig otrygga hemma och lider av psykisk ohälsa. 

Uppdrag att stärka förutsättningarna att starta och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer

Denna kartläggning visar att antalet kommuner med mötesplatser för unga hbtqi-personer nästan fördubblats sedan 2020. Men trots framstegen saknar många unga hbtqi-personer fortfarande en tillgänglig och nära mötesplats. I nästan tre av fyra (72 procent) av Sveriges kommuner finns ingen mötesplats för unga hbtqi-personer. 

Webbutbildningar för dig som tar beslut inom eller arbetar på skola och i fritidsverksamhet


För att nå lika villkor för alla unga oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck behöver vi förbättra villkoren i skolan och på fritiden och stärka arbetet mot diskriminering och annan utsatthet. Som en hjälp på vägen har MUCF tagit fram webbutbildningarna:

Öppna skolan – hbtqi

Öppna skolan – skolans uppdrag

Öppna skolan – din roll i skolan

Jag är inte ensam – hbtqi-lektioner

HBTQI i öppen fritidsverksamhet 

Utbildningarna vänder sig till dig som tar beslut om eller arbetar inom skolan eller öppen fritidsverksamhet. Webbutbildningarna är kostnadsfria och finns tillgängliga för dig när det passar din kalender. 

Stödmaterial för dig som arbetar med mötesplatser för unga hbtqi-personer


Var fjärde ung hbtqi-person har avstått från att delta i fritidsaktiviteter av rädsla för dåligt bemötande. De utsätts oftare för kränkningar och mår sämre psykiskt än andra unga. Trygga mötesplatser som ger gemenskap, lindrar ensamhet och stärker hälsan är därför extra viktiga.

Här kan du som mötesplatsaktör hitta kunskap, stöd och verktyg om hur du kan skapa eller utveckla en mötesplats för unga hbtqi-personer: Mötesplatser för unga hbtqi-personer

Träffa MUCF under Pride

Växjö  
Onsdag 7 maj, frukostseminarium kl. 08.00  

Pridehouse (Det fria ordets hus/Växjö konsthall)


Plats för stolthet – om mötesplatser som gör skillnad

Hur ser tillgången till mötesplatser för unga hbtqi-personer ut i Sverige i dag? MUCF presenterar myndighetens uppdrag att stärka både fysiska och digitala mötesplatser – och vad den senaste kartläggningen visar om utvecklingen, behoven och de kvarstående utmaningarna.

Boka din plats på seminariet här

Stockholm 
Torsdag 31 juli

Pride house (Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35 samt digitalt)

Vi uppdaterar denna sida med exakta tider när programmet är helt klart.


MUCF kommer under Stockholm Pride hålla seminarium om Mötesplatser för unga hbtqi-personer, likt det som hålls under Växjö Pride.

Samlad information om MUCF:s arbete med hbtqi-frågor


Läs gärna mer om myndighetens arbete med att förbättra villkoren för unga hbtqi-personer, ladda ner rapporter och stödmaterial på ämnet och inspireras till fortsatt arbete med inkludering och hbtqi-frågor: mucf.se/hbtqi