Regeringen avser att avskaffa statsbidraget till etniska organisationer
I en debattartikel i Dagens Nyheter, meddelar Liberalernas partiledare Johan Pehrson att statsbidraget till etniska organisationer kommer att avskaffas i regeringens höstbudget.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör, Lena Nyberg, kommenterar uppgifterna:
- Civilsamhällets organisationer gör ett viktigt arbete och de har stora behov av ekonomiskt stöd för att kunna bedriva verksamhet. Hur detta stöd ska se ut är ett politiskt beslut, säger generaldirektör Lena Nyberg.
- Beskedet om att det etniska bidraget ska avskaffas i årets höstbudget väcker naturligtvis frågor kring hur det drabbar civilsamhället. Detta får vi återkomma till när vi vet mer om vilka konsekvenser som detta kommer att ge.
Statsbidraget till etniska organisationer infördes 2008 (Förordning 2008-63) och har sedan dess hanterats av Ungdomsstyrelsen och senare Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Bidragsformen ersatte det tidigare statsbidraget till organisationer som främjar integration från 2000 (Förordning 2000:216) och som handlades av dåvarande i Integrationsverket.
Statsbidraget är på totalt cirka 19 miljoner kronor per år och fördelas på mellan 40 och 60 organisationer per år. Ansökan för 2024 års bidrag öppnades den 7 juni och stängdes den 1 september.
Stärka delaktighet
Det statliga bidraget till organisationer bildade på etnisk grund syftar till att stärka organisationernas egna initiativ och verksamheter som rör kultur, språk, identitet och delaktighet i samhället.
Bidraget kan gå till löpande verksamhet, till exempel till kostnader för kansli, administration eller anställda. Det har kunnat sökas av organisationer som är bildade på etnisk grund och samarbetsorgan för organisationer bildade på etnisk grund. Organisationen ska bland annat ha fler medlemmar som har utländsk bakgrund än svensk, bedriva verksamhet i Sverige, vara riksomfattande och finansiera en del av verksamheten själva. Ett annat viktigt krav är demokratisk uppbyggnad och ha en verksamhet som inte strider mot demokratins idéer.
Läs mer om statsbidraget till etniska organisationer på mucf.se
Så fördelades etniska statsbidraget 2011 -2023
Här kan du se vilka organisationer som fått bidrag under åren 2011-2023 och hur mycket de fått i bidrag.
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet