Nästan varannan ung med funktionsnedsättning är inte nöjd med sin fritid – så kan du jobba för att alla unga ska ha samma möjligheter
Unga med funktionsnedsättning har sämre förutsättningar för både en aktiv fritid och deltagande i demokratiska processer. Bristande tillgänglighet och bristande tillgång till stöd skapar trösklar och hinder för både en meningsfull fritid och ett aktivt deltagande i demokratin för unga med funktionsnedsättning. Det visar en ny rapport från MUCF.
MUCF:s rapport Unga med funktionsnedsättning - En lägesbeskrivning av deltagande och förutsättningar inom områdena kultur och fritid samt demokratisk delaktighet belyser förutsättningar för unga med funktionsnedsättning.
Rapporten visar att 56 procent av unga med funktionsnedsättning är nöjda med sin fritid, jämfört med 69 procent bland unga utan funktionsnedsättning. Färre unga med funktionsnedsättning är med i föreningsliv, idrottar eller umgås med vänner på sin fritid än andra unga. Många avstår från fritidsaktiviteter på grund av olika hinder, som att de inte har råd, inte känner sig välkomna eller för att aktiviteterna inte är tillgängliga och anpassade.
Rapporten visar också att unga med funktionsnedsättning känner sig mindre delaktiga i samhället och i demokratiska processer jämfört med andra unga. Valdeltagandet är något lägre bland unga med funktionsnedsättning. Bristande tillgänglighet kan göra det svårt för unga med funktionsnedsättning att delta i möten, ta del av politisk information och bilda sig en uppfattning i samhällsfrågor samt att delta i val.
I rapporten framkommer att förutsättningar att delta i fritidsaktiviteter delvis skiljer sig utifrån var unga bor eftersom både utbudet av aktiviteter och regelverk för färdtjänst och hjälpmedel ser olika ut.
Fatta beslut som ger alla unga goda levnadsvillkor
Alla unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. För att skapa förutsättningar för att alla unga ska kunna ha en aktiv fritid och möjlighet till politiskt deltagande behövs insatser.
Du som fattar beslut om unga eller möter unga i ditt yrke eller ideella engagemang kan bidra till bättre förutsättningar för unga med funktionsnedsättning.
För att lära dig mer om hur unga med funktionsnedsättning har det, ta del av rapporten Unga med funktionsnedsättning - En lägesbeskrivning av deltagande och förutsättningar inom områdena kultur och fritid samt demokratisk delaktighet. Den ger kunskap som kan ligga till grund för kloka beslut i din kommun i frågor som rör ungas fritid och delaktighet.
Tips! Webbutbildning om inkluderande fritidsverksamhet
För dig som arbetar inom öppen fritidsverksamhet finns den kostnadsfria webbutbildningen Öppen fritidsverksamhet – inkluderande fritid. Den handlar om hur du kan skapa en verksamhet som är tillgänglig för alla unga. Den handlar om vikten av en meningsfull fritid och hur man skapar en inkluderande öppen fritidsverksamhet som bidrar till välmående och utveckling.
Discover EU - Ge fler unga möjlighet att upptäcka Europa!
DiscoverEU ger unga som fyller 18 möjligheten att upptäcka Europa genom att resa med tåg. Genom DiscoverEU inkluderingsinsats kan unga med begränsade möjligheter, till exempel unga med funktionsnedsättning, få chansen att utforska Europa på samma sätt som andra unga.
Här kan du läsa mer om DiscoverEU inkluderingsinsats
Vill du lära dig mer, anmäl dig till MUCF:s webbinarium om EU-bidragen den 4 juni
Anpassad LUPP för elever med särskilda behov
Ungdomsenkäten LUPP är en enkät för kommuner och regioner som vill få kunskap om hur unga har det, hur de mår och vad de tycker om att leva på sin bostadsort. LUPP är ett beprövat koncept som vi vet fungerar hos många kommuner runt om i landet. Dessutom är LUPP kostnadsfritt att delta i.
Anpassad LUPP har färre och förenklade frågor och minskat antal svarsalternativ. I enkäten har vi även tagit bort abstrakta begrepp och erbjuder möjlighet till bildstöd. Med anpassad LUPP kan fler unga kan göra sin röst hörd och berätta om sina levnadsvillkor.