IDE forum 2024 med fokus på samverkan i en föränderlig tid
I år är det 15 år sedan propositionen En Politik för det civila samhället antogs. Hur ser förutsättningarna för samverkan mellan den offentliga och ideella sektorn ut idag? Vilka lärdomar har gjorts som kan rusta oss att lösa framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Välkommen till IDE forum den 10 september där vi utforskar dessa frågor.
IDE forum hette tidigare Forumkonferensen och anordnas vartannat år av MUCF på uppdrag av regeringen. Forumet anordnas i samverkan med Nationellt organ för samråd och dialog mellan regeringen och det civila samhället (NOD) och är en mötesplats för dialog mellan civilsamhället och offentlig sektor. Inspiration, Dialog och Erfarenhetsutbyte står i centrum i syfte att stärka förutsättningarna för samverkan mellan sektorerna.
Årets IDE forum, som anordnas digitalt, tar avstamp i tre rapporter från MUCF och NOD där vi får kunskap om aktuella utmaningar och trender i samverkan mellan ideell och offentlig sektor på lokal, regional och nationell nivå. Vi får möta samverkansforskare och ta del av goda exempel på ideell och offentlig samverkan i framkant.
Medverkande gäster är bland andra:
- Inledning av Lena Nyberg, generaldirektör MUCF och Jakob Forssmed, socialminister.
- Charly Wassberg Borbos, Riksteatern presenterar Partsgemensamt forum (PGF).
- Presentation av MUCF:s årliga uppföljningsrapport av ideella föreningars villkor samt rapporten Samverkan mellan civilsamhället och Sveriges regioner samt rapporten Samverkan mellan civilsamhället och Sveriges kommuner (presenteras på IDE forum). Elisabet Johansson, utvecklingsledare MUCF.
- Presentation av NOD:s rapport Kartläggning av samverkan mellan myndigheter och icke-statliga aktörer. Anders Lindell, kanslichef NOD.
- Panelsamtal mellan Anna Rydborg, ordförande Värmlands idéburna och Anders Bro, utvecklingsledare Region Örebro, om sina erfarenheter av att bedriva ett framgångsrikt samverkansarbete på lokal och regional nivå.
- Patrik Cras, forskare vid avdelningen för landsbygdsutveckling på SLU, om samverkan mellan civilsamhälle och offentlig sektor utifrån olika lokala förutsättningar.
Konferensen är kostnadsfri och vänder sig både till tjänstepersoner, beslutsfattare och förtroendevalda inom offentlig sektor och det civila samhället.
Dialogträffar
Utöver IDE forums program kommer det i år finnas möjlighet att anmäla sig till dialogträffar för ett fördjupat samtal utifrån årets tema. Syftet är även att deltagare ska nätverka, dela erfarenheter och inspireras av varandra.
Dialogträffarna kommer äga rum veckan efter IDE forum. Träffarna utgår från de tre faser av samverkan som definieras i MUCF:s samverkansmodell.