Forskningsprojekt får dela på två miljoner kronor för studier om det civila samhället
MUCF har i uppdrag att fördela bidrag till studier om det civila samhället. I årets ansökningsrunda fanns två miljoner kronor att fördela utifrån prioriterade områden och frågor inom forskning om civilsamhället.
Syftet med forskningsbidraget är att öka kunskapen om det civila samhällets utveckling, organisering och samspel med samhället i övrigt. Områden som varit särskilt prioriterade i årets ansökningsrunda är tillit och kontroll, förort och landsbygd och mångfald och återväxt.
De två projekt som tilldelats medel 2024 är:
Civilsamhällets betydelse för ungas platskänsla och utveckling av rumslig kompetens i staden och på landsbygden.
Forskare, Susanna Stenbacka, Uppsala universitet, 918 000 kr
Syftet är att undersöka orienteringsidrottens betydelse för individers personliga utveckling och möjligheter samt att öka kunskapen om orienteringsrörelsens betydelse för ungas upplevelser av platsförankring och delaktighet. Studien kommer att bygga på två fallstudier; ett förortsområde till norra Stockholm och en landsbygdskommun i norra Sverige. Studien ska bidra till kunskap om civilsamhällets betydelse för ungas förankring på arbetsmarknaden och minskad ungdomsarbetslöshet samt om maktrelationer i samverkansprocesser mellan offentliga, privata och civilsamhälles sektorn.
Var är ungdomarna? Om bristen på unga i den svenska patient- och funktionsrättsrörelsen och utvecklingen av strategier för att vända en negativ utveckling.
Forskare, Julia Bahner, Lunds universitet, 840 000 kr
Syftet är att undersöka hur unga med funktionsnedsättningar ser på hinder och möjligheter för att engagera sig i funktionsrättsfrågor. Fokusgruppsdiskussioner och samskapande workshops ska hållas med två grupper, ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättningar, som är medlemmar i en funktionsrättsförening för unga, eller i dess ”moderförening” respektive inte är medlemmar men som har ett samhällsengagemang i andra forum, exempelvis i sociala medier. Projektet ska bidra till att belysa ett samhälls- och demokratiproblem som hittills inte har undersökts systematiskt och djupgående, och för det andra att utveckla kunskap vars resultat är relevanta för både forskningsområdet och funktionsrättsrörelsens praktik – och inte minst för de unga med funktionsnedsättning själva.
Även ett tredje projekt får medel för att göra en pilotstudie.
Främja innovativa synergier för flerspråkigt civilt engagemang.
Forskare, Adesuwa Omorede, Mälardalens universitet, 300 000 kr
Projektet ska svara på hur innovativa synergier kan skapas för att förbättra flerspråkiga kreativa uttryck och deltaganden, och stödja inkludering, samhällsförnyelse och ett motståndskraftigt civilsamhällesekosystem i förortsområden som Råby. Projektet kommer använda etnografiskt fältarbete som innehåller deltagande observationer, fokusgrupper, intervjuer och samskapande aktiviteter. Projektet syftar till att öka vår förståelse av det civila samhällets dynamik i olika förortskontexter.
Totalt kom tolv ansökningar in.