Hoppa till huvudinnehåll
 

EU-skolvalet är igång - 200 000 elever får möjlighet att rösta

Nyhet -
Bild på hand som lägger ner valsedel i valurna för EU skolval 2024

200 000 elever på 422 skolor runt om i landet har under våren möjlighet att göra sin röst hörd i EU-skolvalet och vara med i en av Sveriges största demokratisatsningar för unga.

Intresset för att delta i EU-skolvalet har ökat. I förra EU-skolvalet 2019 deltog 315 av landets skolor och 65 630 elever. Trots det är intresset för EU-skolval betydligt lägre än skolval till riksdagen. I senaste skolval i samband med riksdagsvalet 2022 deltog 1600 skolor och över en halv miljon elever.

Se vilka skolor som har anmält att de deltar i EU-skolvalet här.

Utvärderingar av tidigare skolval visar att elever som deltagit i skolval tycker att de lärt sig mer om hur det går till att rösta, att de fått bättre kunskap om politik och demokrati samt att de blivit mer intresserade av politik. Nio av tio lärare tycker att skolvalet gjort skillnad för ungas förståelse för demokrati och politik.

De skolor som har anmält sig till EU-skolvalet kan från och med nu och fram till 31 maj genomföra skolval på sina skolor. Rösterna kan sedan rapporteras in från 30 april fram till 31 maj.

Alla skolor som har anmält sig får ett valpaket av MUCF med bland annat valsedlar, valurna och valkuvert. För att underlätta för skolorna finns även instruktionsfilmer som visar vad som kan vara bra att tänka på innan, under och efter valet. 

Den 7 maj genomför MUCF tillsammans med Europaparlamentets Sverigekontor och flera andra aktörer en valupptakt – inför EU-valet, under EU-skolvalet. Syftet med sändningen är att skolor ska kunna koppla upp sig och ta del av inspiration, olika elev- och lärarröster och tips på hur de kan ta vara på det demokratiengagemang som byggs upp inför EU-valet.

Valupptakt: Vikten av ungas demokratiska delaktighet i EU och Sverige

Resultatet i EU-skolvalet kommer att presenteras på MUCF:s webbsida den 10 juni 2024.

Bakgrund

EU-skolvalet arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, på uppdrag av regeringen. Det är en av Sveriges största demokratisatsningar för unga och är tänkt att lära elever om EU, demokrati, politik och hur det går till att rösta.