Hoppa till huvudinnehåll
 

Samlat stöd för att utveckla mötesplatser för unga hbtqi-personer

Nyhet -
två unga personer vid vägg

Antalet fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer i Sverige har ökat med 65 procent sedan 2020. Trots ökningen finns mötesplatser endast i 82 av Sveriges 290 kommuner. För att underlätta för mötesplatsaktörer att hitta relevant kunskap och verktyg har MUCF samlat information på en webbsida.

Nästan tre av fyra av Sveriges kommuner saknar en mötesplats för unga hbtqi-personer. Speciellt stor är bristen i landsbygdskommuner. Det visar en kartläggning från MUCF. Detta innebär att många unga hbtqi-personer fortfarande saknar en trygg plats där de kan träffa och utbyta erfarenheter med andra unga, möta trygga inkluderande vuxna och stärkas i sin identitet. Rapporter visar att unga hbtqi-personer har sämre hälsa än andra unga, det gäller framför allt den psykiska hälsan. Trygga mötesplatser och en inkluderande fritid kan vara avgörande för deras välmående. Därför är det viktigt att stärka möjligheten till mötesplatser, speciellt i landsbygdskommuner.

Webbsida med samlat stöd 

På den nya webbsidan finns samlad kunskap, stöd och verktyg specifikt riktade till mötesplatsaktörer. Syftet är att underlätta för nya verksamheter som planerar att skapa mötesplatser så att de snabbare och enklare kan ta fram nödvändiga underlag och ta del av relevanta utbildningar och stöd. Besökare kan också få en översikt av tillgängliga bidrag för att starta eller utveckla mötesplatser för målgruppen, samt ta del av lärande exempel.

Till webbsidan Mötesplatser för unga hbtqi-personer. 

Läs MUCF:s rapport Uppdrag att stärka förutsättningarna att starta och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer