Hbtqi-mötesplatsens ABC – så gör du
- A) Kunskap och ungas egna erfarenheter: Ta reda på kunskap om unga hbtqi-personers situation. Hur ser unga hbtqi-personers fritid ut och vad visar den kunskap som finns om mötesplatser för målgruppen? Fråga unga hbtqi-personer i din kommun eller ditt område vad som är viktigt för dem och hur de skulle vilja utforma en mötesplats. Involvera de unga så tidigt som möjligt!
- B) Säkerhet och trygghet: Fundera kring vilka särskilda behov och utmaningar ni har just i er kommun eller i ert område? Använd MUCF:s checklista för trygga och säkra mötesplatser och fundera kring hur ni bäst kan anpassa en lokal för verksamhetens behov. Upprätta kontakter med olika verksamheter inom kommunen och olika organisationer. Försöka rekrytera ledare som redan är kända för unga. För många unga hbtqi-personer är det viktigt att ledare har egen erfarenhet av att vara hbtqi-person. Det allra viktigaste är att vuxna ledare har kompetens inom hbtqi och ungdomsarbete, har ett inkluderande bemötande och ett genuint intresse för att möta de unga.
- C) Kommunikation vid start: välj kommunikationskanal med omsorg. Utforma informationen så det är lätt för unga hbtqi-personer att känna igen sig och ta kontakt. Etablerade mötesplatser tipsar om att göra affischer, informera i skolor via elevhälsan, sätt upp affischer på toaletten (bidrar till anonymitet) och biblioteken. Eller sprid information genom en social medieplattform som unga använder och där ni har kontroll över flödet.
De här bidragen kan ni söka
Bidrag för organisationer
MUCF fördelar ett projektbidrag som kan sökas av civilsamhällesorganisationer som vill starta och främja mötesplatser för unga hbtqi-personer. Ansökningsomgången är avslutad för 2025 men här kan du läsa mer om bidraget .
Bidrag för kommuner
Socialstyrelsen fördelar statsbidrag till kommuner och regioner för mötesplatsprojekt för unga. Projektet ska handla om att etablera antingen något nytt eller utveckla en befintlig verksamhet. Det är viktigt att samverka med en hbtqi-organisation och medfinansiera en stor del av projektet. Här kan du läsa mer om bidraget.
Bidrag till både kommuner och organisationer
MUCF fördelar EU-projekt för kompetensutveckling för dig som jobbar med unga. Projektet ger organisationer och ungdomsarbetare nya erfarenheter, metoder och verktyg genom internationellt utbyte. Bidrag kan sökas av föreningar, kommuner och informella grupper av unga. Deltagare ska vara 18 år eller äldre. Här kan du läsa mer om bidraget.

Webbutbildningen Fritid Hbtqi
För dig som jobbar eller är engagerad inom öppen fritidsverksamhet har MUCF tagit fram webbutbildningen Öppen fritidsverksamhet hbtqi. Du får verktyg för att skapa trygga och stärkande miljöer för unga hbtqi-personer i den öppna fritidsverksamheten. Det finns också ett workshop-material för att hjälpa arbetsgruppen att driva ett systematiskt arbete för att utveckla arbetet med hbtqi-frågor.
Webbutbildning samverkansmodell för fritidsverksamheter
MUCF har tagit fram en webbutbildning utifrån MUCF:s samverkansmodell anpassad för fritidsverksamheter. Webbutbildningen passar för dig som vill starta eller utveckla en mötesplats för unga hbtqi-personer i samverkan mellan civilsamhället och tex en kommun.
Rapporter
Aktörer som driver mötesplatser för unga hbtqi-personer beskriver hur vikitgt det är med kunskap om målgruppen för att ta fram underlag till chefer, beslutsfattare och bidragsansökningar. MUCF:s senaste rapport om unga hbtqi-personers levnadsvillkor ”Jag är inte ensam, det finns andra som jag” lyfter unga hbtqi-personers situation och kan användas för att förstå målgruppens situation och behov.
I intervjustudien Trygga och inkluderande miljöer beskriver unga hbtq-personer sina erfarenheter av skola, fritid, egna mötesplatser och idrott.
Genom MUCF:s rapporter om att skapa och bibehålla mötesplatser för unga hbtqi-personer kan du lära dig mer om behov, utmaningar och möjligheter.
Kommunal kraftsamling för mötesplats i Gislaved - lärande exempel
Under 2024 startade en mötesplats för unga hbtqi-personer i Gislaved kommun, en landsbygdskommun i Småland. Mötesplatsen startades som ett pilotprojekt av en mängd olika professioner som kultursamordnare, fritidsledare, fältsekreterare, kurator från ungdomsmottagningen, gymnasiebibliotekarie samt barn och ungdomsbibliotekarie. Samtliga professioner mötte unga hbtqi-personer i sina verksamheter och identifierade behovet av en trygg mötesplats i kommunen. På en konferens för kuratorer och elevhälsa fick kuratorn på ungdomsmottagningen uppdaterad kunskap om unga hbtqi-personers levnadsvillkor genom MUCF:s rapporter och stöd. Med kunskapen kring målgruppen och identifierade behov föddes initiativet till en mötesplats i samverkan mellan olika verksamheter i kommunen. Vid första träffen kom hela åtta ungdomar i olika åldrar som alla uppskattade det nya initiativet. De unga har fått uppleva en helt ny gemenskap och möjlighet att få vara sig själv i ett tryggt rum. Arrangörsgruppen i Gislaved identifierar själva den största anledningen till att mötesplatsen direkt lockade flera ungdomar var att varje profession hade befintlig kontakt med någon av de unga. En annan framgångsfaktor var den kraftsamling som det innebar att flera delar i kommunen samverkade tillsammans med ungdomsmottagningen. Under inledningen av 2025 har kommunen tagit beslutet att öppna mötesplatsen som en ordinarie verksamhet och en samverkan med en hbtqi-organisation ska påbörjas.
Var finns mötesplatserna?
Vill du veta var i Sverige det finns mötesplatser för unga hbtqi-personer? På hbtqia-kartan kan du finna verksamheter att inspireras av för dig som vill starta eller utveckla en mötesplats.
Kontakta oss
Vill du veta mer om MUCF:s arbete kopplat till mötesplatser för unga hbtqi-personer? Mejla till ungasfritid@mucf.se.