Hoppa till huvudinnehåll
 

Regionträff: Från analys till handling: så blir statistik regional ungdomspolitik

Datum/tid

Välkommen till MUCF:s Regionnätverk där vi under denna förmiddag delar kunskap och erfarenheter om olika sätt att utveckla den regionala ungdomspolitiken. Som vanligt har vi fokus på unga och civilsamhället i en regional kontext.

Att känna sig som en del i ett sammanhang som går att påverka, är en av de viktigaste faktorerna för god hälsa och en positiv bild av hemorten hos unga. Att möjliggöra inflytande och delaktighet på arenor där unga befinner sig, som skolan, arbetslivet och civilsamhället, är oerhört viktigt – både för individen och för samhällsutvecklingen.

Beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga och här är undersökningar och enkäter viktiga verktyg. MUCF erbjuder ungdomsenkäten LUPP, ett kostnadsfritt verktyg som kan användas av kommuner och regioner för att följa utvecklingen av ungas levnadsvillkor lokalt och förbättra ungas förutsättningar att påverka samhällsutvecklingen. Det finns även andra bra enkätverktyg för uppföljning.

Vad ger det när man väljer att undersöka ungas livssituation samordnat på en regional nivå? Det pratar vi mer om på den här regionträffen och du får även ta del av regionala exempel. Vi fokuserar även på hur man kan förvalta resultaten och visar exempel på hur ungdomspolitiken kan lyftas på agendan i samverkan med civilsamhället. 

Program och medverkande för träffen

Malin Viberg, Göteborgsregionen medverkar och berättar om sin roll i att ta fram ett metodstöd kopplat till den anpassade ungdomsenkäten LUPP. Metodstödet lanseras under våren 2025. 

Cecilia Malm, Rädda Barnen medverkar för att berätta om hur Rädda Barnen, utifrån Region Dalarnas analys och uppföljning av ungas livsvillkor, arbetar för att bidra till att förvalta och ta vidare resultaten. 

Region Dalarna medverkar för att berätta om sitt arbete med regional samordning av LUPP. Mer information kommer inom kort.

Program och medverkande kommer att uppdateras.

Om LUPP

LUPP står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är ett stöd för regioner och kommuner att uppnå Sveriges ungdomspolitiska mål. Navet i LUPP är ungdomsenkäten LUPP. Enkäten är ett kostnadsfritt verktyg som hjälper er att kvantitativt mäta hur unga i åldrarna 13–25 år har det på platsen där de lever och bor. Frågorna i enkäten berör ämnen som ungas vanor och attityder gällande skola, fritid, inflytande, trygghet, hälsa, arbete och framtid. 

Den anpassade ungdomsenkäten LUPP för elever med särskilda behov

Under 2023 lanserade MUCF den anpassade ungdomsenkäten LUPP som riktar sig till elever med särskilda behov, både med och utan anpassad skolgång. Den anpassade ungdomsenkäten ger fler unga möjlighet att göra sin röst hörd och berätta om sina levnadsvillkor.

Datum: 8 april
Tid: 09:30 - 12.00
Plats: Digitalt 

Anmälan

Anmäl dig till Regionträffen här. Länken skickas ut några dagar innan.

Om Regionnätverket

MUCF:s regionnätverk träffas två gånger per år och riktar sig till regionala politiker och tjänstepersoner som arbetar med ungdoms- och civilsamhällesfrågor eller har ett intresse av att lära sig mer om områdena.
 

Plats
Digitalt