Gemenskap och social närhet
Civilsamhällets styrkor och utmaningar i landsbygder
I rapporten beskriver företrädare för civilsamhället i olika landsbygdskommuner hur de upplever möjligheterna att bedriva och erbjuda verksamhet för invånarna. MUCF har regeringens uppdrag att verka för att förbättra och följa upp civilsamhällets villkor och har gjort det sedan 2012 utifrån de sex vägledande principerna; dialog, kvalitet, långsiktighet, mångfald, självständighet och oberoende, öppenhet och insyn.
Rapporten visar att framtidstron är något större hos civilsamhället i landsbygder jämfört med i städer men att det samtidigt finns utmaningar. Civilsamhället beskriver i rapporten hur de ska genomföra samma verksamhet som tidigare med allt mindre resurser samt allt oftare vara beredda på att ta ett stort ansvar. När lokal service antingen riskerar att försvinna eller redan har försvunnit är civilsamhället den sammanhållande länken som är viktigast för att både skapa samhörighet och kanalisera människors engagemang till att hålla i gång efterfrågad verksamhet.
Samtidigt som civilsamhället tar ett stort ansvar för sin hembygd utmanar de normen som säger att det är stadens perspektiv som är utgångspunkt för utveckling och resursfördelning. Precis som MUCF tidigare konstaterat belyser rapporten att det blir allt svårare att genomföra generationsskiften i styrelser. Den visar även att det bristande intresset hos yngre generationer att engagera sig i styrelser är större i landsbygdskommuner. Det innebär att det blir svårare att få till en efterfrågad föryngring samt att allt färre har den så viktiga kunskapen om hur en förening sköts. Föreningskunskapen påverkar möjligheten att söka bidrag för både lokaler och verksamhet samt minskar risken för att begå fel eller inte upptäcka försök till oegentligheter eller korruption.
Rapporten Gemenskap och social närhet – civilsamhällets styrkor och utmaningar i landsbygder baseras på intervjuer med 31 företrädare för civilsamhället i sex landsbygdskommuner. Enligt Tillväxtverkets kommunindelning är två av kommunerna mycket glesa, Arjeplog och Jokkmokk, två glesa, Gotland och Sävsjö samt två tätortsnära, Skinnskatteberg och Svalöv. MUCF:s årliga enkät till ideella föreningar utgjorde också ett underlag för rapporten.