Tufft ekonomiskt läge gör bidrag till socialt utsatta viktigare än någonsin
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har på uppdrag av regeringen delat ut bidrag till organisationer som bedriver verksamheter för socialt särskilt utsatta. I dagarna överlämnas till regering Slutrapport för statsbidrag till vissa organisationer som bedriver verksamhet som riktar sig till människor i socialt särskilt utsatta situationer 2023. Rapporten ger en bild av fördelningen av bidraget och visar på insatserna som gjorts.
Stigande matpriser och ökande levnadskostnader som höjda hyror och elpriser försvårade för människor i ekonomisk utsatthet under 2023. Rädda barnen serverade 7 390 frukostar. Ny Gemenskap tog emot 129 566 personer i sina verksamheter vilket var en ökning med nästan 40 procent mot året innan och Läkare i Världen tog emot 2 500 besökare i Sverige vilket var 30 procent fler än 2022. Röda Korset har erbjudit frukostklubbar för barn och unga och besökare har berättat om skillnaden det gör: ”Vi kommer för att man kan äta, jag äter två mackor, ibland fler om jag är jättehungrig. Det är bra för då behöver inte mamma och pappa slösa pengar på oss.”
Bidraget kom i samband med pandemin och i januari 2024 permanentade regeringen det. Fördelningen har skett till organisationer som bedriver verksamhet som riktar sig till människor i socialt särskilt utsatta situationer.
– Det här är ett bidrag som gör stor nytta. Civilsamhällesorganisationer når ut till de som verkligen behöver det och gör viktiga insatser för att stötta hushåll som inte får ekonomin att räcka till, säger Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelningen för statsbidrag, MUCF.
Av slutrapporten framgår att organisationerna har använt bidraget för att bidra med de allra mest grundläggande förnödenheterna till en växande grupp av socialt särskilt utsatta vars behov ökade under 2023. Organisationerna har också tillhandahållit socialt stöd, ekonomisk rådgivning, trygga mötesplatser och gemenskapsaktiviteter. Målgrupperna har till exempel fått bidrag för att köpa mat, baskläder, busskort, klippa håret och ordna glasögon. Organisationerna har också kunnat bidra till mediciner och tandvård. Utvärderingen visar att bidraget har gjort nytta i en tid då antalet socialt särskilt utsatta som sökt sig till verksamheterna ökat markant. Fokus har legat på att nå personer som annars riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät och som är svåra att nå.
Slutrapporten ger en bild av fördelningen av bidraget. Totalt fördelades 48,5 miljoner kronor till 17 ideella föreningar och trossamfund.
– I tider av svår ekonomi hos många hushåll har detta bidrag gjort stor skillnad. Familjer med barn har kunnat få äta sig mätta och få lite extra stöd att möta sina behov. Föreningar som vanligen finns för att stötta människor med basala behov har kunnat hjälpa fler och hjälpa mer. Detta är ett bidrag som kommer att fortsätta enligt regeringen och det ser vi som oerhört viktigt för att hjälpa utsatta personer, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.
Stadsmissionen, som är den enskilt största mottagaren av bidraget, uppgav i sin slutredovisning att de dubblerade sina deltagare under 2023 och att de mötte helt nya målgrupper. Tack vare bidraget har de kunnat ta emot fler besökare och hjälpa fler hushåll varje vecka. De har även kunnat skala upp verksamheter där behoven ökat extra mycket.
Hela slutrapporten finns att läsa här: https://www.mucf.se/publikationer/slutrapport-statsbidrag-till-vissa-organisationer-som-bedriver-verksamhet-som-riktar